Nova ulaganja

Španjolci žele saditi masline u Hercegovini

Agrovijesti
Zelene masline Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Gosti iz Španjolske obići će cijelu Hercegovinu kako bi vidjeli i ispitali gdje bi se masline mogle saditi, a prema riječima predsjednika Agro Sevilla Gabriela Redondoma, ova regija ima potencijal jer posjeduje klimu, zemlju i vodu

Predstavnici svjetskog lidera u proizvodnji maslina Agro Sevilla iz Španjolske posjetili su Mostar gdje su razgovarali sa relevantnim predstavnicima o mogućnosti sadnje maslina na području Hercegovine.

Sa španjolskom delegacijom, koje je predvodio predsjednik uprave tvrtke Gabriel Redondo razgovarali su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona Donko Jović te dekani dva poljoprivredna fakulteta u Mostaru, Danijela Petrović i Ahmed Džumhur.

Posjet Mostaru uslijedio je nakon boravka gradonačelnika Bešlića ovoj kompaniji prije nekoliko godina, kada se rodila ideja da im se predstave i moogućnosti Mostara te Hercegovine kada je u pitanju maslinarstvo.

„Cilj je prije svega potaknuti mlade ljude da se bave maslinarstvom, a da bi to uspjeli angažirali smo i znanstvenu zajednicu kojoj će španjolski znanstvencii prenijeti svoja iskustva i znanje koje oni imaju. Imamo ovdje jedan spoj znanosti, interesa i izvrsne organizacije i to želimo prenijeti na naša područja. Nama nije cilj da Španjolci koji su spremni ulagati ovdje da oni to i rade, nama je cilj ponajprije da njihovo znanje i iskustvo prenesemo i zaposlimo naše ljude“, kazao je Bešlić.

Gosti iz Španjolske obići će cijelu Hercegovinu kako bi vidjeli i ispitali gdje bi se masline mogle saditi, a prema riječima predsjednika Agro Sevilla Gabriela Redondoma, ova regija ima potencijal jer posjeduje klimu, zemlju i vodu.

„Sadnja masline je projekt koji zahtjeva više vremena i koja ima veliku vrijednost i bogatstvo, ali se nadam da će se u nekoj bliskoj budućnosti početi sa realizacijom uzgoja na ovom području“, kazao je Redondo.

Ministar Jović na sastanku izjavio kako Hercegovačko-neretvanski kanton ima pogodno tlo, ali da je pionir u sadnji maslina jer se time bavi tek zadnjih 20-ak godina. „Mi nemamo nekih velikih površina da bi se mogli dičiti, ali kada je u pitanju proizvodnja maslina imamo takve kriterije da je kvaliteta izuzetno dobra. Suradnja sa Španjolcima bi se mogla pretvoriti u jedan povijesni dogovor. Volja postoji s obje strane i nadamo se kako ćemo uskoro nešto konkretno uraditi“, kazao je ministar Jović.

Na pitanje koje su tu potencijalne površine na području Hercegovine za sadnju maslina, ministar Jović je kazao kako je trenutno u vidu oko 1.500 hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o Gradu Mostaru te općinama Čapljina, Stolac i Ravno. Naglasio je kako potencijala ima i u Neumu i Čitluku.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje