Svjetski izvoz

Španjolska još uvijek najveći izvoznik voća i povrća

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Pixabay
Španjolska je ostala najveći izvoznik svježeg voća i povrća na svijetu sa 11,6 milijuna tona, a slijede ju Nizozemska i Kina, pokazuju podaci FAO-a, u odnosu na 2013. godinu.

Podatke je objavila FEPEX – Španjolska federacija organizacija proizvođača i izvoznika voća, povrća, cvijeća i biljaka. Izvozi svježeg voća i povrća iz Španjolske u 2013. iznosili su 11,6 milijuna toga, sa rastom od 3,5 posto na godišnjoj razini zahvaljujući povećanju izvoza voća za 16 i povrća za 7 posto.

Nizozemska je drugi najveći izvoznik svježeg voća i povrća na svijetu sa 8,3 milijuna tona u 2013., a Kina drži treće mjesto sa 7,7 milijuna tona. U slučaju Nizozemske, mora se uzeti u obzir jaka komponenta re-izvoza iz drugih zemalja. Izvozi iz Nizozemske i Kine porasli za 17 i 13 posto u odnosu na 2013. godinu, što je veći rast od španjolskog.

Meksiko i Sjedinjene Američke Države su na četvrtom i petom mjestu  sa 7,4 i 6,5 milijuna tona izvoza. Ostale važne zemlje su Ekvador sa 5,7, Costa Rica sa 4, Francuska sa 4 i Belgija sa 3,8 milijuna tona.

FEPEX smatra da titula najvećeg izvoznika na svijetu jača Španjolsku kako u kvaliteti tako i u raznolikosti proizvoda i proizvodnih struktura, kao i u širokom opsegu komercijalizacije.

  • Avatar
    limun 18. Svibanj 2016. u 08:37 FEPEX smatra da titula najvećeg izvoznika na svijetu jača Španjolsku kako u kvaliteti tako i u raznolikosti proizvoda i proizvodnih struktura, kao i u širokom opsegu komercijalizacije. ??? Jel to netko pročita U Hrvatskoj???!!!
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje