Kazna

Španjolska tvrtka Riberebro kažnjena s 5,2 milijuna eura za gljivarski kartel

Agrovijesti
Konzervirane gljive Fotografija: Thinkstock
Europska komisija kaznila je španjolskog prerađivača povrća Riberebro sa 5,2 milijuna eura za fiksiranje cijena u kartelu za konzervirane gljive od 2010. do 2012. godine

Fiksiranje cijena konzerviranih gljiva koje se prodaju u konzervama ili u staklenkama za privatne brandove odnosilo se na europsko ekonomsko područje s ciljem stabilizacije marketinških udjela tvrtki i stopiranja pada cijena. Riberebro je sudjelovao u kartelu od 10. rujna 2010. do 28. veljače 2012. godine s četiri člana koji su razmjenjivali povjerljive informacije o tenderima, postavljanjima minimalnih cijena, dogovaranja o opsegu ciljanih skupina te alokaciji kupaca između sebe, ističu u Komisiji. U kartel su bile uključene i tvrtke Lutèce, Prochamp i Bonduelle, koje su za sudjelovanje u 2014. godini kažnjene s ukupno 32 milijuna eura. No, nizozemski prerađivač Lutèce dobio je puni imunitet za otkrivanje postojanja kartela, izbjegavajući tako kaznu od 20,7 milijuna eura, dok je Prochamp dobio smanjenje od 30 posto za sudjelovanje u istrazi.

Uz ovu objavu, Margarethe Vestager, europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja rekla je da je pristup hrani po konkurentnim cijenama osnova za europske potrošače. „Kartel za konzervirane gljive utjecao je na prodaju trgovcima diljem Europe. Ova odluka još jednom pokazuje odlučnost Komisije za sankcioniranje kartela i nametanje kazni svim njenim sudionicima.“ Za određivanje kazne uzeta je u obzir prodaja spornog proizvoda tvrtke kao i priroda ozbiljnog prekršaja, dužina i geografski opseg određivanja cijena te mogućnosti tvrtke za plaćanje kazne. Riberebro je dobio 50 posto smanjenja za sudjelovanje u istrazi.

U izjavi koju su u Ribrebru objavili na svojoj web stranici kažu da su u potpunosti surađivali sa Komisijom tijekom trajanja istrage, radeći „potpuno transparentno i profesionalno pružajući sve potrebne informacije koje imaju. U 2015. tvrtka je završila razdoblje intenzivnih strateških i vlasničkih transformacija, koje su rezultirale stabilnim i čvrstim razvojem budućih poslova. Tako smo započeli novu fazu razvoja i rasta novim ambicioznim Strateškim planom za razdoblje 2016. – 2018. fokusirajući se na konkurentnost i razvoj poslovanja.“

Komisija je prvi puta donijela odluku o kartelima 1969., a do 2013. kaznila je 820 tvrtki sa ukupno 19 milijardi eura, a zatvorila je pet kartela prehrambenih industrija u posljednjih pet godina. Pošle godine Nizozemska institucija za potrošače i tržišta (ACM) zatvorila je kartel za određivanje cijena octa kažnjavajući njemačku tvrtku Kühne sa 4,6 milijuna i nizozemski Burg sa 1,8 milijuna eura. Riberebro je osnovan 1910. godine u Alfaru u Španjolskoj, a centre za proizvodnju i distribuciju imaju diljem Španjolske te jednu u Meksiku i jednu u Kini.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje