Zbog Brexita

Španjolskoj prijeti pad izvoza mesa i vina

Agrovijesti
Brexit - Španjolska Fotografija: Thinkstock
Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz EU moglo bi imati „ozbiljan utjecaj“ na izvoz španjolskog vina i mesa, stoji u izvješću Farm Europe, izvještava EurActiv Španjolska.

Studija zaključuje da će Brexit značiti snažno povećanje konkurencije za europski sektor jer će UK biti na istoj razini s ostalim globalnim izvoznicima. U slučaju Španjolske, njihov izvoz svinjetine i vina u UK  biti će snažno pogođeni, no bilo bi lakše kada bi njihova prodaja voća i povrća ostala na sadašnjoj razini.

Farm Europe inzistira da EU „ne može biti zadovoljna čekanjem i gledanje kakve će biti posljedice“ te poziva njezine institucije da započnu razmišljati o životu nakon UK, pogotovo kada se radi o ZPP-u. EU treba već sada započeti s planom za 27 zemalja članica.

Potreba za novim trgovinskim sporazumom je jedna od glavnih razgovornih točaka, poglavito jer UK uvozi 60 posto svojih prehrambenih proizvoda, od čega je 75 posto iz EU. Prema studiji, koja je koristila statističke podatke UK Vlade, EU je izvezla 35,5 milijardi eura hrane i pića prošle godine, u usporedbi s izvozom UK od 13,89 milijardi eura u euroblok.

Španjolska prodaje svoje prehrambene proizvode vrijedne 3,2 milijarde eura a uvozi samo nešto preko 1 milijarde eura. Izvješće predviđa da će sektor mesa dočekati „hladan tuš“ kao rezultat Brexita i dodati još problema zajedno s ruskim embargom.  Također predviđa se da će EU izvoz svinjetine postati ovisniji od Kini, ali će Danska, Njemačka i Nizozemska biti više pogođene od Španjolske.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje