Kvalitetna ulja i vina

Spoj maslina i vina u restoranu No No No koji je u ponudi fokusiran na male tvrtke i OPG-ove

Agrovijesti
No No No Fotografija: G.E.T. report
Marko Krstačić je prisutnima predstavio uljaru Salvela i vinariju Medea te je kroz menu predstavljao pojedina maslinova ulja, dok je vina prezentirala Jelena Puh Miloš, voditeljica Eno expert akademije.

Peto poglavlje Premium priče u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. održano je u nedavno otvorenom zagrebačkom restoranu No No No. 

"Posljednjih godina porasla je kultura korištenja maslinovih ulja u Hrvatskoj. Tako i ovo poglavlje Premium priče ima zadatak, kroz paletu ekstra djevičanskih maslinovih ulja, pokazati mogućnosti njihove implementacije u kuhinji; da se pomaknemo od samog kušanja ulja ili klasične upotrebe - s ribom ili u salati", rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T..

Kako tvrdi Gordan Graovac, voditelj restorana, riječ je o restoranu koji nudi najbolje iz hrvatske kuhinje s utjecajima svjetski trendova u gastronomiji. Fokusirani su na manje tvrtke i OPG-ove iz svih krajeva Hrvatske, kako bi gosti mogli uživati u isključivo svježoj i organskoj hrani.

Ovom prilikom predstavila su se Uljara Salvela i njihova ekstra djevičanska maslinova ulja, Vinarija Medea i vina Montiron malvazija 2015., Punta Greca 2012. i 2013., OPG Leonardo Palčić i njihovo biser vino Giovanni te Pavelić proizvodnja i njihov jabučni sok proizveden prirodno, bez dodavanja konzervansa, boje i aditiva.

Marko Krstačić je prisutnima predstavio uljaru Salvela i vinariju Medea te je kroz menu predstavljao pojedina maslinova ulja, dok je vina prezentirala Jelena Puh Miloš, voditeljica Eno expert akademije.

Istarsko ulje i vino 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Salvela prerađeno je od maslina koje potječu iz maslinika smještenih na području Barbarige i Fažane, a nasadi se prostiru na 35 hektara. Ulje se proizvodi u limitiranim serijama i potječe od pet sorti, autohtonih sorta istarske bjelice i buže te talijanskih sorti leccino, leccione i pendolino. Asortiman Salvela ulja sastoji se od monosortnih ulja i blenda Aurum. Proizvodi se prate s posebnom pažnjom što je rezultiralo i brojnim nagradama na domaćim i svjetskim prestižnim smotrama ulja.

Medea vina dolaze s područja južne Istre, točnije iz okolice Medulina i Pule. Vinogradi se prostiru na površini od 60 ha na kojima je većim dijelom zasađena malvazija istarska i merlot te manji, mladi vinogradi chardonnaya, cabernet sauvignona, terana, refoška i syraha. Najznačajniji proizvodi vinarije su vina limitiranih serija, Montiron malvazija i merlot Punta Greca. Medea vina zadnjih godina osvajaju niz nagrada na prestižnim natjecanjima, a napravljen je i iskorak na svjetske smotre.

Dobro je znati

Biser vino je prirodno pjenušavo vino koje ima tlak od 1 do 2,5 bara kad se drži na temperaturi 20°C. Proizvodi se najčešće vrenjem u tanku (Charmat postupkom) mladog vina s ostatkom neprevrela šećera ili, pak, vina kojemu je dodana saharoza. Kada se postigne željena pretvorba, vrenje se zaustavlja naglim hlađenjem, a proizvedeno prirodno biser vino filtrira se i razlijeva u boce. Nastala ugljična kiselina vinu daje rezak i osvježavajući okus.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvod je dobiven izravno iz ploda masline, isključivo mehaničkim postupcima. Maslinovo ulje ekstra djevičanske kvalitete može sadržavati najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina, izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda. Masline iz kojih se dobiva "Salvela"se prerađuju na temperaturi do 24°C. Upravo je takvo ulje najcjenjenije jer je bogato aromatičnim esencijama, biološki vrijednim tvarima i aromama. U mirisu je to voćnost koja podsjeća na miris "mesa" masline, miris lišća, svježe pokošene trave, artičoke, badema, zelene rajčice. U okusu su to pikantnost, lagana gorčina, kompleksnost strukture i punoća okusa koje ga čine odličnim dodatkom jelu. Najbolje karakteristike ima kao "mlado" ulje, odmah nakon prerade, ali ako je pravilno skladišteno ni dužim čuvanjem ne gubi svoje pozitivne atribute, posebno ako se radi o uljima s visokim sadržajem polifenola, koji čuvaju ulje od neželjenih promjena, a isto tako djeluju i u ljudskom organizmu kod sprečavanja neželjenih procesa u stanicama.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje