Srednji Banat

Spremne parcele za vlasnika Schalkea

Agrovijesti
Tönnies Lebensmittel Fotografija: YouTube screenshot
Prvu farmu u Srbiji njemačka mesna industrija Tönnies Lebensmittel GmbH & Co. KG, na čelu s vlasnikom nogometnog kluba Schalke 04, graditi će ipak u srednjem Banatu. Lokacija na 53,5 hektara odabrana je kod Banatskog Despotovca. Radovi kreću u 2017. godini

Njemački Tönnies  prvu farmu u Srbiji namjerava početi graditi početkom građevinske sezone 2017. godine, a po svemu sudeći, to će biti u srednjem Banatu, i to nedaleko od Zrenjanina! Gradonačelnik Čedomir Janjić nedavno je potvrdio da je sa Tönnies om skoro završen posao i da će prva farma uskoro biti izgrađena u Zrenjaninu, donose Novosti.

- Očekujem investiciju vrijednu više od 22 milijuna eura. Njemački investitor planira angažirati i kooperante, što je dobra stvar za naše proizvođače koji mogu pronaći svoj interes - poručio je Janjić, a indirektna potvrda njegovih riječi stigla je posljednjeg dana prošlog vikenda sa sjednice Skupštine grada. Kao dopunska točka, na Dnevnom se redu našla Odluka o izradi plana detaljne regulacije radnog kompleksa - farme u katastarskoj općtini Banatski Despotovac. Odluka je donesena na zahtjev Ministarstva poljoprivrede. Prethodno je dobila "zeleno svetlo" na sjednici Gradskog vijeća, koja je iz nepoznatih razloga održana iza zatvorenih vrata.

Koliko se moglo saznati iz Odluke, buduća farma kod Banatskog Despotovca zauzimati će 53,5 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Izrada plana detaljne regulacije povjerena je Direkciji za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina. Poslije izrade plana, slijede dva javna uvida i javna rasprava, a potom i razmatranje na Skupštini grada. Sve bi se trebalo završiti do Nove godine, što znači da će investitor na proljeće moći pristupiti izgradnji.

Nitko službeno nije spomenuo da je riječ o farmi svinja njemačkog Tönniesa, a članovi vladajuće koalicije (SNS-SPS) nisu tražili pojašnjenje. Ogorčen što se važne odluke za budućnost lokalne samouprave donose na ovakav način, dio opozicije napustio je sjednicu. Oni koji su ostali, nisu glasali za odluku. Dok u gradu na Begeju zaziru od reakcije javnosti zbog ustupanja zemljišta stranom investitoru, prvo negodovanje stiglo je iz susjednog Sečnja. Ovdje su zbog ranije najave očekivali da će pored Plandišta, Odžaka, Čalme i Apatina, u njihovoj općtini nići prvih pet od 20 farmi Tönniesa u Srbiji.

Iz MZ Banatski Despotovac najavljuju da će svoje reći tijekom javne rasprave, a najviše ih "žulja" ekološki aspekt i kako će biti riješeno odlaganje otpada. U međuvremenu, mali ratari se pribojavaju da će ih nelojalna konkurencija ostaviti bez mogućnosti da uspješno zarađuju i vraćaju kredite, uzete za nabavku mehanizacije.

Projekt Tönniesa započet je prije dvije godine, a tvrtka je najavila podizanje 20 tehnološki najsuvremenijih farmi svinja u Srbiji, od kojih će svaka imati kapacitet 2.500 krmača i 65.000 tovljenika godišnje. Za izgradnju svake farme potrebno je osigurati oko 15 hektara građevinskog i oko 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta za dugoročan zakup.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje