Pošumljavanjem protiv elementarnih nepogoda

Srbija će 2018. dobiti zakon o klimatskim promjenama

Agrovijesti
Proljetna šuma Fotografija: Pixabay
"Stručnjaci procjenjuju da će Srbija i regija biti među područjima koja će klimatske promjene najviše pogoditi", kazao je Trivan novinarima uoči sastanka o klimatskim promjenama sa nevladinim organizacijama.

Srpski ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je kako će Srbija 2018. usvojiti zakon o klimatskim promjenama i istakao da će svaka lokalna samouprava morati imati usvojen akcijski plan koji će precizno uređivati taj sektor. Trivan je rekao i da su klimatske promjene najvažniji ekološki problem u svijetu i da je uz ograničenje emisije plinova sa efektom staklenika, druga najvažnija mjera za njihovo ublažavanje pošumljavanje.

"Stručnjaci procjenjuju da će Srbija i regija biti među područjima koja će klimatske promjene najviše pogoditi", kazao je Trivan novinarima uoči sastanka o klimatskim promjenama sa nevladinim organizacijama.

On je podsjetio da Srbiju unazad nekoliko godina pogađaju vremenske neprilike, kao što su suše i poplave i istakao je da su 2017. i 2016. bile najtoplije godine od kako se mjeri temperatura u Beogradu.

"To nam govori da su klimatske promjene na dijelu i da više nema vremena za čekanje", rekao je Trivan.

On je ocijenio kako su klimatske promjene najvažniji ekološki problem na planetu i da je osim ograničenja emisije plinova sa efektom staklenika, druga najvažnija mjera za njihovo ublažavanje pošumljavanje.

"Pošumljavanje je najefikasniji, najjednostavniji i najjeftiniji način borbe protiv klimatskih promjena" naglasio je Trivan.

naveo je kako će se Ministarstvo potruditi da iduće godine osigura sredstva za pošumljavanje iz proračuna, ali i za druge oblike borbe protiv klimatskih promjena.

"U Srbiji je trenutno pošumljeno 27% teritorija, a plan je da se do 2040. pošumi više od 40% zemlje", naveo je on. Izrazio žaljenje što se pošumljavanje provodi "ni približnim tempom kojim bi trebalo", zbog čega je za 2018. godinu najavio veliku akciju pošumljavanja na čitavom teritoriju Srbije, a naročito Vojvodine, gdje se trenutno pod šumama nalazi 6% teritorija.

Ministar je kazao i da će Srbija u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama predložiti da pošumljavanje postane jedan od glavnih oblika borbe protiv klimatskih promjena, jer je malo zemalja u svijetu gdje je pošumljavanje organizirano.

Kao primjer da je pošumljavanje dobar način naveo je Beograd koji u poslednjih šest od sedam godina, koliko se bori protiv klimatskih promjena, pošumio više od 700 hektara.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje