Izvoz

Srbija dobila papire za izvoz janjetine i govedine u Kinu

Agrovijesti
Kina, tržnica Fotografija: Thinkstock
Srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je kako je Srbija dobila nužne certifikate za izvoz janjetine i govedine u Kinu.

Dogovor o suradnji potpisali su dužnosnici Kine i Srbije 2015. godine, što je omogućilo da se usuglase procedure kako bi se meso na kvalitetan način plasiralo na tržište Kine.

"Na ovaj način smo otvorili mogućnosti za naše proizvođače i prerađivače da u neograničenim količinama izvoze goveđe i janjeć meso u Kinu", rekao je ministar.

Srbija u ovom trenutku nema dovoljno janjetine i ovaca, ali je važno da je otvoreno tržište za plasman, te je sada na poljoprivrednicima i državi da se iskoristi ta mogućnost. Podsjetio je kako je prije 10 godina, kada je Srbija potpisala sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini, Srbija nije imala voćnjake, ali su ih tržište i mogućnosti za plasman potkanuli na podizanje i povećanje proizvodnje. Sada je ta slika promjenjena i svake godine raste izvoz voća.

Srpski je ministar ukazao kako danas u poljoprivredi ima više problema, a jedan je neadekvatno korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, te da je ministarstvo uspjelo natjerati lokalne samouprave da daju zemljište u zakup.

"Ove godine 120.000 hektara nove zemlje ubacili smo u sustav. Ideja nam je da još toliko idemo iduće godine. Na taj način smo povećali prihod u državnom proračunu za 25 milijuna eura. Sva ta sredstva se posle vraćaju u poljoprivredu", rekao je Nedimović. Objasnio je kako se u Srbiji mora više raditi na razvoju prerađivačke industrije, jer se na taj način proizvođačima povećava mogućnost za plasman robe, a i u tom sektoru je najveća zarada.

"Voće i povrće iz Srbije uglavnom se izvozi u Europsku uniju, tu se prerađuje te biznismeni iz EU ubiraju najveću zaradu. Ideja je da taj najveći prihod ostane u Srbiji", istakao je Nedimović.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje