Drvna industrija

Srbija godišnje izveze 145.000 kubičnih metara drveta

Agrovijesti
Namještaj od bačava Tonija Rebića Fotografija: Branko Ćosić
Srbija godišnje izveze 145.000 kubičnih metara drveta za 45,3 milijuna eura, a da se od njega proizvede pet milijuna komada stolica izvozni rezultat bio bi im daleko bolji.

Naime, u tom slučaju izvoz bi bio 265 milijuna eura, što je čak šest puta više nego što je zarađeno izvozom poluproizvoda. Uz to, u proces izrade stolica bilo bi uključeno 5.000 radnika.

Stručnjak za proizvodnju nameštaja angažiran na projektu USAID-a održivog razvoja Jaff Baron tvrdi kako u Srbiji postoji šansa za proizvodnju namještaja koja bi bila održiva i donosila daleko veću zaradu od ove koja se postiže izvozom drveta. 

"Industrija namještaja može biti održiv posao zato što je potrebna radna snaga, a toga u Srbiji ima više nego dovoljno. Potrebno je drvo, a i toga ima dovoljno. Srbija se nalazi na udaljenosti od 1.000 do oko 1.500 kilometara od tržišta koje može progutati sve što se napravi.

Znate od čega je nameštaj koji Europljani danas kupuju iz Kine - od drveta iz Srbije. Svaki komad drveta koji ode u Kinu, zapošljava ljude koji primaju plaću veću nego ljudi u Srbiji, jer je nažalost ekonomska situacija takva da su u Kini veće plaće nego u Srbiji, da prave nameštaj koji onda šalju u Njemačku", istakao je Baron. 

Na izložbi namještaja u Privrednoj komori Srbije, koju je pratio okrugli stol proizvođača namještaja, vlasnik Dizajn studija Šamlica Marko Stojanović istakao je kako je najveći problem industrije namještaja u Srbiji to što je teško doći do inozemnog tržišta i nepovjerenje klijenata prema srpskim proizvodima.  

"U posljednjih godinu dana se vidi kako smo nadvladali te dječije bolesti i da se klijenti sve više opredjeljuju za domaći dizajniran namještaj", naglasio je Stojanović.

Privredna komora Srbije podržava srpske dizajnere u proizvodnji nameštaja i želi im pomoći u brendiranju, a ne da budu kopija nekih talijanskih dizajnera, nego da kreiraju neki vlastiti  srpski ili balkanski stil. Izvoz drveta i nameštaja je u suficitu u vanjskotrgovinskoj razmjeni i treći je sektor po broju zaposlenih u industriji. Najviše se izvozi u zemlje Eurospke unije, zemlje u okruženju i CEFTE. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje