Izvozna ofenziva

Srbija godišnje u Rusiju izveze robu u vrijednosti od 400 milijuna dolara

Agrovijesti
Rusija Fotografija: Pixabay
Srbija je od 2005. do 2016. godine povećala izvoz u Rusiju 14 puta i sada godišnje izveze robe vrijednosti od skoro 400 milijun USD, rekao je ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović.

Zato su glavni ciljevi buduće suradnje, naglasio je, na polju sjemenske proizvodnje i poljoprivredne mehanzacije.

Razgovarali smo s ruskim kolegama oko tržišta i svih potencijala koji postoje. Dva glavna cilja Srbije su, s jedne strane da probamo izvesti naše znanje vezano za sjemensku proizvodnju, te da se izgradi 40 doradnih centara na prostoru Rusijekao i  da napravimo zajedničku tvrtku. Sa druge strane, da odgovorimo na rusku zainteresiranost za polje poljoprivredne mehanizacije i otvaranje distributivnog centra - naveo je Nedimović.

Srpski ministar poljoprivrede sastao se 1. lipnja s ruskim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Nikolajeviča Tkačevim, kao i sa direktorom agencije za zaštitu prozivoda Roseljhoznador, Sergeyem Dankvertom na Međunarodnom ekonomskom forumu u Saint Peterburgu. On je rekao da sada postoji viša faza suradnje, stvari idu dobro i izvoz raste u poljoprivredi što je dobro za Srbiju.

Kako je naveo, i svi problemi vezani za izvoz mesa iz Srbije u Rusiju su riješeni, precizirajući da će govedina od 24. lipnja ponovno biti na slobodnom režimu.

Problemi su riješeni i kada je riječ o izvozu svinjetine i novih pogona, nema više nerješivih stvari - istaknuo je ministar i dodao da će i kontingenti jabuka biti oštrije kontrolirani kako bi se spriječila mogućnost reeksporta. - Još ćemo pooštriti kontrolu, jer je Srbiji od strateškog interesa da sačuva ovaj dobar sporazum koji ima s Rusijom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje