Carinske barijere

Srbija i Makedonija postigle dogovor o izvozu brašna

Agrovijesti
Brašno Fotografija: Pixabay
Iz Srbije se godišnje u Makedoniju izveze 40.000 do 50.000 tona brašna. To je 13. put u posljednjih sedam godina da su Srbija i Makedonija u sukobu zbog brašna.

Na sastanaku ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića i makedonskog ministra poljoprivrede Ljupča Nikolovskog zbog izvancarinskih barijera na izvoz brašna iz Srbije postignut je dogovor, potvrđeno je za N1 u Ministarstvu trgovine

Kako su naveli, nakon postizanja dogovora, Srbija je odustala od uvođenja kontramjera Makedoniji. Dogovoreno je da se markice na uvozna pakiranja brašna od jedan, dva i pet kilograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma da se to radi u Makedoniji.

Nikolovski i Ljajić su nakon sastanka rekli kako su obje strane napravile kompromis kako bi se došlo do rješenja problema.

Ovo je početak dugoročnog rješavanja problema između dvije vlade u sektoru poljoprivrede i trgovine, rekao je Nikolovski nakon radnog sastanka u Skoplju. Prema njegovim riječima, Makedonija i Srbija će formirati komisiju za daljnju suradnju i prevladavanje svih otvorenih pitanja.

Srpski ministar trgovine je izrazio očekivanje da će za mjesec dana Srbija i Makedonija sustavno rješiti ovaj problem. “Jasno su pokazali političku volju da se uklone sve carinske barijere”, rekao je Ljajić.

Podsjetimo, vlasti u Skoplju su prije dva tjedna odlučile da se brašno iz Srbije može uvesti samo bez trošarinskih markica koje se dobijaju u Makedoniji nakon fitosanitarnih pregleda, što, kako tvrde izvoznici, može trajati i jmesec dana. Zbog toga izvoznici brašna iz Srbije mjesečno gube oko 200.000 eura. To je 13. put u posljednjih sedam godina da su Srbija i Makedonija u sukobu zbog brašna.

Iz Srbije se godišnje u Makedoniju izveze 40.000 do 50.000 tona brašna

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje