Rekordi

Srbija ima rekordnu proizvodnju i izvoz u poljoprivredi

Agrovijesti
Soja Fotografija: Thinkstock
Srbijanska poljoprivreda ove godine bi mogla ostvariti rekordne rezultate i u proizvodnji i u izvozu. Ukoliko ne bude većih vremenskih neprilika i tržišnih poremećaja vrijednost poljoprivredne proizvodnje mogla bi dostići 5,5, a izvoza čak 3,8 milijardi dolara, procjenjuju agrarni stručnjaci iz Srbije.

Prema podacima Republičkoga zavoda za statistiku Srbij, u bilanci razmjene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inozemstvom u prvih šest mjeseci ostvarena je vrijednost izvoza 1.51 milijardi dolara, što predstavlja rast 7,7 posto u odnosu na rezultate iz prošle godine, s udjelom u ukupnome robnom izvozu 20,6 posto, navodi za Agrosmart agrarni analitičar Vojislav Stanković.  

Prema njemu, povoljni izvozni rezultati poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije tijekom prvog polugodišta temelje se na donekle stabilnoj ponudi širokog asortimana robe i djelimičnu oporavku cijena na globalnome tržištu.

Ukoliko izvoz bude imao dosadašnji trend može se očekivati njegovu vrijednost između 3,3 i 3,8 milijardi dolara. Tome će svakako doprinijeti i projektirani rast vrijednosti bruto i neto poljoprivredne proizvodnje oko 5,5 milijardi dolara. 

 U 2016. godini realno se očekuje veća proizvodnja kukuruza 45 posto u odnosu na prethodnu godinu, zatim već je ostvarena 20 posto veća proizvodnja pšenice, a optimalni rezultati očekuju se i u proizvodnji uljarica, jesenjih voćnih kultura i povrća – naglašava Stanković.

Najznačajniji proizvodi agrarnoga podrijetla u izvozu tijekom prve polovice godine su: kukuruz merkantilni u vrijednosti 185 milijuna dolara, cigarete od duhana u vrijednosti 147 milijuna dolara, malina smrznuta u vrijednosti 133 milijuna dolara, jabuke svježe u vrijednosti 67 milijuna dolara, pšenica merkantilna u vrijednosti 53 milijuna dolara. Šećera je Srbija izvezla za 48 milijuna dolara, bezalkoholnih pića za 33 milijuna, proizvoda za ishranu životinja za 29 milijuna dolara, slatkih biskvita i vafli u vrijednosti od 29 milijuna dolara.

U izvozu dominiraju voće i povrće, s ostvarenim izvozom vrijednim 396,5 milijuna dolara i s udjelom 5,4 posto u ukupnome robnom izvozu, te žita i proizvodi na bazi žita, kojih je Srbija svijetu prodala za 347,9 milijuna, s udjelom 4,7 posto  u ukupnome robnom izvozu. 

Na uvoznoj strani među agrarnim proizvodima tradicionalno prevladava grupa ''nekonkurentnih'' proizvoda - sirova kava vrijedna 29 milijuna dolara, banane - 25 milijuna i narandže - 14 milijuna.

Od ostalih značajnijih proizvoda u uvozu treba istaknuti duhan za cigarete, kojega je uvezeno za 36 milijuna dolara, jabuke za 19 milijuna, cigarete od duhana za 16 milijuna i rajčicu svježu za 14 milijuna dolara.

Po vrijednosti u uvozu najzastupljeniji su voće i povrće sa 167,4 milijuna dolara, s udjelom u ukupnom uvozu 1,8 posto i suficitom u razmjeni 229,1 milijuna dolara, kao i kava, čaj, kakao i začini u vrijednosti 86,5 milijuna s udjelom u ukupnom uvozu 0,9 posto.

Istodobno, vrijednost uvoza, 682,3 milijuna dolara, 10,9 possto je manja od vrijednosti iz istoga razdoblja 2015., s udjelom u ukupnome robnom uvozu 7,2 posto.

 Suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima rast 30 posto i iznosi 829,3 milijuna dolara, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 221,5 odsto. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje