Poljoprivreda susjeda

Srbija izvezla 2,5 milijuna tona žitarica i uljarica, a dominiraju kompanije Miodraga Kostića

Agrovijesti
MK Groupe Fotografija: Agrobiz
Srbija je u Europu i svijet prošle godine izvezla preko 2,5 milijuna tona žitarica i uljarica, a kompanija MK Grupa, sa svojim članicama MK Commerce i Agroglobe, zaslužna je za čak trećinu ukupnog izvoza, pokazuju podaci udruženja “Žita Srbije”, navodi se u priopćenju MK Grupe

Srbija je u Europu i svijet prošle godine izvezla preko 2,5 milijuna tona žitarica i uljarica, a kompanija MK Grupa, sa svojim članicama MK Commerce i Agroglobe, zaslužna je za čak trećinu ukupnog izvoza, pokazuju podaci udruženja “Žita Srbije”, navodi se u priopćenju MK Grupe

Ukupan izvoz svih žitarica u Srbiji za 2017. godinu iznosio je 1,7 milijuna tona, od čega je gotovo 25 posto izvoz koje su ostvarile kompanija MK Grupa sa svojim kompanijama članicama, zahvaljujući čemu su zauzele vodeće mesto u izvozu žitarica, rečeno je na sjednici Upravnog odbora udruženja.

Prvi sledeći izvoznici sa liste su kompanije Delta Agrar sa 205.911 tona i Konzul, sa 165.396 tona, navodi se u priopćenju MK Grupe.

“Još jednu godinu u nizu potvrđujemo da smo stabilan partner naše zemlje u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Rezultati koje su ostvarile kompanije MK Commerce i Agroglobe, pozicionirale su MK Grup na vodeću poziciju izvoznika žitarica iz Srbije”, izjavio je član borda direktora kompanije MK Grupe zadužen za poslovanje iz sektora agrara, Nemanja Vuković.

Podsjetio je kako nedavno dodjeljen kreditni rejting “BB-” toj kompaniji od strane vodeće svjetske rejting agencije S&P global, još jedna potvrda kredibiliteta i stabilnosti poslovanja agrarnog segmenta tog holdinga.

Unatoč smanjenog prinosa, koji je posljedica suša tijekom prošle godine, glavni izvozni proizvod Srbije je i dalje kukuruz sa 1,7 milijuna tona, u kom je sudjelovalo 192 izvoznika, a među kojima su članice MK Grupe – MK Commerce i Agroglobe, ostvarile više od petine ukupnog izvoza, dok je ostalu količinu izvezlo 190 kompanija među kojima su Delta Agrar, Konzul, Vimeksium, Mat-Agro, Ćirić i sin i drugi.

Od izvezenih 1,7 milijuna tona, Dunavom je otpremljeno oko 1,1 milijuna tona, što čini gotovo 64 posto ukupnog izvoza.

Ostalih 36 posto otpremljeno je željeznicom i kamionima, pri čemu je najveća izvezena količina otpremljena u Rumunjsku, dok su Italija i BiH na 2. i 3. mjestu kao zemlje uvoznici srpskog kukuruza.

Kada je riječ o pšenici, tijekom 2017. izvezeno je 511.154 tona, a među najvećim izvoznicima i ove žitarice ponovo se nalaze kompanije članice MK Grupe sa više od 10 posto izvoza srpske pšenice. Izvoz brašna iznosio je 235.457 tona, što preračunato na zrno daje količinu od 306.094 tona pšenice.

Na prvom mjestu po izvozu brašna našao se i ovog puta MK Grupa, odnosno njena članica – Žito Bačka iz Kule sa količinom od skoro 40.000 tona, dok drugu i treću poziciju u izvoznoj bilanci zauzimaju Mitsidest Point iz Sremske Mitrovice i MB Komerc iz Rume sa 3,5 puta manjim količinama.

Što se tiče izvoza soje, tijekom 2017. godine izvezeno je 114.591 tona, a uvezeno 151.806 tona, što Srbiju čini neto uvoznikom soje u količini od 37.215 tona.Kompanije koje su ostvarile najveći izvozni rezultat su RWA Srbija, Delta, Konzul i kompanije članice MK Grupe.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje