Izvoz

Srbija izvozi sve više vune u Europu, ali na crno

Agrovijesti
Ovce, stočarstvo Fotografija: Pixabay
Najveći kupci su Bugarska, Njemačka, Turska, Poljska, Italija, Belgija i Ukrajina. Vrijednost prošlogodišnjeg izvoza bila je 4,2 milijuna eura.

Prodaja vune, koju se od raspada bivše Jugoslavije do prije nekoliko godina bacalo, u Srbiji se odvija u sivoj zoni. Otkupljuje se u četiri područja, plaćanje je na ruke, a država ima ogromne gubitke.

Ne postoje ni službeni podaci o tome koliko se godišnje proizvede i otkupi vune. Dok su otkupljivači bili registrirani putem zadruga taj broj se i znao, a sada se više statistički to ne obrađuje, pišu Večernje novosti.

Kako kažu u Udruženju za industriju tekstila, odjeće, kože i obuće u Privrednoj komori Srbije, prodaja vune u Srbiji poprilično se neorganizirano radi. Postoje četiri područja gdje se ona otkupljuje - vojvođanski dio, sjenički, pirotski i južna Srbija. 

- Izvoz vune u Srbiji se povećava svake godine, jer je potražnja u Europi ogromna, kaže Milorad Vasiljević, tajnik. - U Srbiji se uglavnom obavlja prečišćavanje i baliranje po klasama, a onda se izvozi, zato što u Srbiji nema pogona za pranje vune. Prodaje se u sivoj zoni i plaća na ruke. Država tu sigurno dosta gubi, jer smo uništili preradu vune u u zemlji, kakve je nekad bilo. Više nema ni tvornica koje se ozbiljno bave preradom, pranjem i bojenjem vune. 

Prema riječima Vasiljevića, lani je Srbija izvezla nešto više od četiri tisuće tona vune. Dio odlazi u Bugarsku na bojenje pa se vraća u Srbiju. 

Najveći kupci su Bugarska, Njemačka, Turska, Poljska, Italija, Belgija i Ukrajina. Vrijednost prošlogodišnjeg izvoza bila je 4,2 milijuna eura.

Kada je riječ o uvozu, prema podacima Udruženja vunu Srbija kupuje iz Italije, Makedonije, Turske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Australije, Albanije, Njemačke, Kine, Hrvatske i Crne Gore. Prošle godine uvezla je 1080 tona, u vrijednosti oko 1,1 milijun eura. 

Ipak, ovčari u Srbiji su, bez obzira na to gdje i kako vuna završava, zadovoljni time što je mogu prodati. Dosad su ju, po raspadu nekadašnje države i propasti velikih proizvođača štofova, po kojima je Srbija bila svjetski poznata, morali bacati ili spaljivati. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje