Regija

Srbija izvozi viski

Agrovijesti
Whiskey Fotografija: Pixabay
Srbija je prošle godine izvezla viskija u vrijednosti od 3,7 mil eura, što je rast od približno 25.000 puta više u odnosu na 2010. godinu, dok je rast zabilježen i kod vina, ali nije dostignuta rekordna 2012. godina, prenosi portal “Makroekonomija”.

Inozemne baze podataka, koje je analizirao portal, pokazuju da je vrijednost izvezenog viskija u svijetu u posljednjih sedam godina povećana sa 6,1 na 8,9 mlrd eura i da su vodeći izvoznici Ujedinjeno Kraljevstvo (5,4 mlrd € u 2015.), SAD (1,1 mlrd €), Singapur (582 mil €). Ali tu je i Srbija, na 47. mjestu, sa 3,7 mil eura u prošloj godini, što je ogroman rast u odnosu na prije pet godina.

"Srbija nema konkurenciju u ovom proizvodu među susednim zemljama. Skoro sav izvoz se plasira u Crnu Goru. Uvoz viskija smanjen je sa 6,4 na 5,8 mil eura, tako da se isključuje mogućnost da se radi o reizvozu", tvrdi Miroslav Zdravković, urednik portala “Makroekonomija”.

Na pitanje odakle Srbiji viski, on odgovara da je možda riječ o destilatu alkohola koji se može voditi pod šifrom “viski”. Aleksandar Komaromi, koji u Vojvodini sa ocem proizvodi jedini srpski viski, kaže da je iznenađen ovim podatkom. "Mi smo najveći proizvođači, a ne izvozimo niti litru. Čudna je ta službena statistika i to što skoro sav izvoz ide u Crnu Goru vrlo je zanimljivo, ali mi nije jasno koji je interes Crnogoraca da ga kupuju od nas kad ga mogu sami uvesti", čudi se Komaromi.

Kod vina su stvari jasnije. “Zlatna godina” vinara u pogledu vrijednosti izvoza bila je 2012, kad je izvoz iznosio 12,5 mil eura, nakon 7,6 mil eura u 2008. godini. Prošle godine prodano je vina za 11,6 mil eura. Srbija vino najviše plasira u BiH, Rusiju i Crnu Goru, a u 2015. je registrirano ukupno 29 izvoznih zemalja.

"Srbija je u 2014. bila na 37. mjestu po izvozu vina i skoro sve susjedne zemlje, izuzev Hrvatske i Albanije, bile su bolje plasirane. Od 26. do 39. mjesta, od 14 zemalja, sedam je bilo iz našeg okruženja, uključujući Srbiju. Ovolika “gužva” zemalja iz regije ukazuje da tržište postoji, ali da sve ove zemlje imaju malu proizvodnju i ponudu, te da su vrijednosti izvoza odraz takvog stanja", navodi Zdravković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje