Na Global Grain konferenciji u Ženevi prezentirani potencijali sektora žitarica i uljarica u Srbiji

Srbija je među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svijetu

Agrovijesti
Srbija među deset najvećih izvoznika žitarica Fotografija: Agrobiz
Na Global Grain konferenciji u Ženevi po prvi put prezentirani potencijali i izazovi sektora žitarica i uljarica u Srbiji. Naglašeno je kako je Srbija među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svijetu.

Udruženje Žita Srbije, uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (UN FAO) sudjeluje na najvećem svjetskom forumu u sektoru proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama “Global Grain”, koji se održava u Ženevi od 14. do 16. studenog 2017.

Preko 1200 sudionika iz 550 kompanija iz cijelog svijeta na “Global Grain” konferenciji imaju priliku čuti najnovije trendove i izazove u ovoj industriji, a na panel diskusijama kao što je “Forum zemalja crnomorskog bazena”, radionici “Upravljanje rizikom” i brojnim prezentacijama koje pokrivaju goruće teme i pitanja iz sekotra proizvodnje, trgovine, izvoza, logistike i kretanja cijena žitarica i uljarica na regionalnim i svjetskom tržištu. Sudjelovanje i prezentacija Asocijacija Žita Srbije su realizirani u okviru projekta “Unaprijeđenje izvoza žitarica i uljarica”, koji u Srbiji provode UN FAO i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Sunčica Savović, tajnica Udruženja Žita Srbije, je sudionicima prezentirala podatke o količinama i kvaliteti proizvodnje pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice u Srbiji, zatim izvozne kapacitete Srbije i ključna tržišta na kojima se ove kulture plasiraju.

Prikazana analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na osnovu podataka Odjela za poljoprivredu Sjedinjenih Država (United States Agriculture Department - USDA), pokazuje da Srbija kotira među 10 najvećih izvoznika žitarica na svijetu u razdoblju od ekonomske 2014/15 do 2016/17 godine.

Točnije u izvozu kukuruza je na osmom mjestu, dok je u izvozu pšenice na desetom mjestu. U pogledu prinosa po hektaru, Srbija je čak na visokom drugom mjestu kada je u pitanju pšenica, odmah iza prosjeka Europske unije i na petom mjestu u prinosu kukuruza po hektaru.

Prezentacija je privukla veliku pozornost kompanija iz Europske unije, ali i kompanija sa drugih kontinenata, koje su potencijalni uvoznici ratarskih kultura iz Srbije.

“Brojne su prednosti Srbije kada je u pitanju trgovina i izvoz žitarica i uljarica - započevši od proizvodnje isključivo nonGMO kultura do mogućnosti transporta od Crnog mora do Sjevernog mora Panevropskim koridorom VII. Međutim, da bi se osigurala veća efikasnost izvozne logistike potrebne su dodatne investicije u povezivanje riječnog, cestovnog i željezničkog prometa, proširenje lučkih kapaciteta i izgradnju novih silosa, ponajprije na Dunavu, kao i modernizaciju rječne flote”, zaključuje Sunčica Savović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje