Uređenje tržišta

Srbija legalizirala prodaju na kućnom pragu i uvela nacionalnu oznaku za hranu

Agrovijesti
Branislav Nedimović ministar poljoprivrede Srbije Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije
U Sremskoj Mitrovici održana je prezentacija novousvojenog “Pravilnika o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za opsrkbu potrošača, područje za obavljanje tih djelatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog podrijetla koji će se primjenjivati od 1. siječnja 2018. godine.

Pravilnik, zajedno sa objavljenim Vodičima za njegovu primjenu, predstavlja jedan od rezultata projekta “Unaprijeđenje kvalitete i sigurnosti hrane u sektoru proizvodnje mesa u Srbiji”, koji realizira Organizacija za hranu i poljoprivredu (UN FAO) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji sa lokalnim partnerom Agrikultura.

U okviru ovog projekta je inicirano i usvajanje nacionalne oznake ”Srpski kvalitet” za obilježavanje proizvoda od domaćih sirovina i više kvalitete. 

„Mali i tradicionalni proizvođači mesa i mlijeka u Srbiji od iduće godine će moći na potpuno siguran i legalan način izaći na tržište, bilo da se radi o prodaji robe sa kućnog praga, lokalnim tržnicama i trgovinama ili teritoriju cijele države Srbije, zahvaljujući novousvojenom Pravilniku“, izjavio je srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Uvjeti koje su mali i veliki proizvođači morali ispuniti s aspekta infrastrukture proizvodnje i sigurnosti hrane, bili su potpuno isti i to je predstavljalo prepreku za male proizvođače.

Ekonomista UN FAO Lisa Paljeti kazala je da FAO i EBRD rade već dugo na promociji sigurnosti  hrane, koja se tiče pregovaračkog poglavlja 12 o pristupanju Srbije Europskoj uniji, te usklađivanju domaćih standarda sa pravilima EU.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje