Među deset najvećih u svijetu

Srbija najveći proizvođač dunja u Europi

Agrovijesti
Dunje Fotografija: Pixabay
Ovogodišnji urod iznosi 14.000 tona, što Srbiju svrstava među deset najvećih svjetskih proizvođača ovog voća.

Ovogodišnji urod dunja iznosi oko 14.000 tona, procjenjuju srpski stručnjaci. Time je Srbija izbila na prvo mjesto u Evropi, a među deset je najvećih proizvođača tog voća u svijetu.

Dunja se u Srbiji uzgaja na 1.600 hektara, a najviše u okolini Aleksandrovca, Blaca i Kraljeva.

Vladeta Obradović iz Tavnika kod Kraljeva završio je berbu dunja u svom mladom voćnjaku koji se prostire na pet hektara. Prinos je oko 11 tona po hektaru. Optimalan urod očekuje tek za tri godine.

"Ove godine urod je bio dobar. Ja sam prezadovoljan jer je ovo mlad voćnjak koji daje onoliko koliko može da dâ u četiri godine. A projektiran je da daje nekih 30 tona po hektaru", kaže Vladeta.

Ukupna površina pod dunjama u Srbiji prošle godine povećana je za 200 hektara. I u okolini Kraljeva su dunjari uglavnom mladi. Voćari se opredjeljuju za sorte koje daju kvalitetniji rod. Znanstveni suradnik Instituta za voćarstvo iz Čačka Ivana Glišić ističe da se unose nove sorte u nasade.

"U novijim nasadima se uvode neke nove sorte kao što su trijumf hemus i, moram reći da se sorta dunje stvorena u Institutu za voćarstvo Čačak–Morava pokazala kao veoma dobra", rekla je Ivana Glišić.

"Malo se ulaže u dunju, najmanje od svih voćki. Ja sam imao i jabuke i jabukare i ostalo. To sam sve iskrčio i posadio dunju. Znači – isplativo je", naveo je Radovan Marinković iz Tavnika.

Otkupna cijena dunja ove godine kretala se od 25 do 30 dinara po kilogramu. Dunja se u Srbiji najviše koristi za preradu u rakiju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje