Suzbijanje sive ekonomije

Srbija od iduće godine uvodi trošarine na kavu kako bi suzbila nelegalni uvoz

Agrovijesti
Kava Fotografija: Thinkstock
U Srbiju, procjenjuje se, izvan carinske kontrole godišnje uđe između 4.000 i 5.000 tona sirove kave. S druge strane, legalno tržište troši oko 23.500 tona.

Sa prvim danom siječnja na police trgovina u Srbiji osvanut će kava obilježena trošarinskim markicama. Tada počinje primjena godinu dana ranije usvojenog Zakona o akciznim markicama.

Na proizvođačima i distributerima crnog napitka je da odluče hoće li novi trošak prenijeti na potrošača odnosno povećati cijenu kave. Neki od najvećih "igrača" tvrde da će to ići na njihov račun, kao doprinos borbi protiv nelegalnog tržišta.

Istodobno, će se postojeće trošarine, a one trenutno iznose 85,75 dinara po kilogramu nepržene, odnosno 107,18 dinara po kilogramu pržene kave, usklađivati sa ovogodišnjim troškovima života.

Činjenica je da Srbija od ovog nameta očekuje u 2018. godini skupiti 4,5 milijardi dinara. Uvođenje trošarinske markice dio je borbe protiv sive ekonomije.

- Inicijativa za uvođenje markica na samom proizvodu potekla je upravo iz "Grand kafe". Mi već više od dvije godine skrećemo pažnju javnosti i zakonodavcima, zato nam je drago da je država poduzela prave korake - objašnjava Andrej Bele, generalni direktor strateškog poslovnog područja kafa "Atlantic grupe".

- Uvođenje dodatnih troškova za kompaniju nikada nije beznačajno, ali kao najveći proizvođač i uvoznik sirove kave u Srbiji, nećemo dozvoliti da se uvođenje markica prebaci na teret potrošača, već će to biti naše ulaganje u borbu protiv nelojalne konkurencije i sive ekonomije.

Naravno, predstoji nam razdoblje prilagođavanja, ali dosta ovisi i od visine nominalne vrijednosti koju država propiše za trošarinsku  markicu koja se aplicira na pojedinačna pakiranja. 

Obilježavanje kave iz legalnih tokova u Bosni i Hercegovini je dalo dobre rezultate. Nelegalni uvoz je smanjen za 30 do 40 posto. U Srbiju, procjenjuje se, izvan carinske kontrole godišnje uđe između 4.000 i 5.000 tona sirove kave. S druge strane, legalno tržište troši oko 23.500 tona.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje