Voćarstvo za izvoz

Srbija od jagoda godišnje zaradi 5 milijuna eura

Agrovijesti
Madeline jagode Fotografija: Fragaria
- Prije deset godina proizvodnja jagoda nije bila registrirana u statistici, a još uvijek nema preciznih podatka na koliko hektara se uzgajaju jagode. Srbija godišnje od ovog voća zaradi oko 5 mililijuna eura, a 40 posto ubranih jagoda se preradi ili bude zamrznuto - kaže za Dnevnik Nenad Magazin s Odsjeka za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Jagode uvezene iz Grčke već se uveliko prodaju na tržnicama i trgovinama u Srbiji, dok se domaći proizvođači tek pripremaju za berbu. Cijene su različite, a kreću se i do 300 dinara. U Srbiji se godišnje proizvede oko 35.000 tona jagoda, a 15% proizvedenih količina je iz Vojvodine. Ipak, proizvodnja se uvećava. 

- Prije deset godina proizvodnja jagoda nije bila registrirana u statistici, a još uvijek nema preciznih podatka na koliko hektara se uzgajaju jagode. Srbija godišnje od ovog voća zaradi oko 5 mililijuna eura, a 40 posto ubranih jagoda se preradi ili bude zamrznuto - kaže za Dnevnik Nenad Magazin s Odsjeka za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Dodaje kako uzgoj jagoda može biti isplativ, ali je nužno da se proizvođači dobro upoznaju sa svim aspektima ovog posla i da osiguraju tržište, jer zrela jagoda ne može dugo stajati.

Magazin podsjeća kako je prošle godine kvaliteta jagoda bila loša, a izvoz podbacio zbog uredbe. Naime, bilo je propisano da se izvozom voća mogu baviti samo poduzetnici koji imaju hladnjače kapaciteta iznad 500 tona.

– Za jagode nisu potrebne hladnjače tolikog kapaciteta, pa se očekuje da će ove godine uredba biti povučena, iako, bar za sada, o tome nema nikakvih informacija. Vjerovjatno zato što tek slijedi branje, pa će plasman prema inozemnom tržištu biti aktualan kada voće bude trebalo prodati - smatra Nenad Magazin.

Prošla godina bila je loša za proizvođače, pa mnogi ove godine nisu obnovili nasade. Oni koji se dugo bave ovom proizvodnjom kažu kako ne pamte lošiju godinu, budući da su zbog velikih vrućina u travnju domaća jagoda došle istodobno kada i turske i grčke. Tržište je bilo prepuno ovog voća i kupci su za kilogram jagoda plaćali oko 100 dinara, a za to vrijeme proizvođači su gomilali gubitke.

– Jagoda će biti dovoljno, a one najkvalitetnije će se uglavnom izvoziti, najviše na rusko tržište, iako bi se trebali okrenuti i prema tržištima drugih zemalja - smatra proizvođač jagoda iz Rumenke Milan Marinković. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje