Kreće zemljišna reforma

Srbija otvorila natječaje za zakup zemljišta na 30 godina - glavni uvjet investicije

Agrovijesti
Zemljište, polje Fotografija: Pixabay
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije objavilo je javni poziv za zakup državnog zemljišta na 30 godina, investitorima koji će se baviti stočarstvom i prerađivačkom industrijom.

Zemljište će se izdavati uz suglasnost lokalnih samouprava. 

Uvjeti za podnošenje zahtjeva su da je plan ulaganja u nova osnovna sredstva, a koja se ne odnose isključivo na ratarsku proizvodnju u iznosu najmanje 3.000 eura po hektaru, odnosno da je vrijednost ukupne investicije najmanje 500.000 eura.

Prve godne u razdoblju od tri godine od dana početka ulaganja sukladno sa dinamikom ugovora investitor je obvezan uložiti najmanje 30 posto vrijednosti investicije.

U jedinicama lokalne samouprave koje imaju manje od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu vrijednost investicije može biti i manja od 500.000 eura.

Posebni kriteriji su reference podnositelja zahtjeva, vrsta i iznos investicije, broj novih radnih mjesta, doprinos poboljšanju konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, utjecaj na rast izvoza, doprinos razvoju lokalne samouprave i mjesto registracije podnositelja zahtjeva.

Rok za dostavljanje zahtjeva i dokumentacije je 15. ožujka 2017. godine. Komisija će razmatrati zahtjev i investicijski plan podnositelja zahtjeva u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje zahteva.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje