Mlinsko-pekarska industrija

Srbija ove godine izvezla rekordne 194.000 tone brašna

Agrovijesti
Brašno iz Srbije preplavilo makedonsko tržište Fotografija: Pixabay
Izvoz brašna iz Srbije u ovoj godini mogao bi premaši povijesnu količinu od 226.000 tona koja je postignuta protekle godine.

"To pokazuju procjene i podaci Žita Srbije i Uprave carina", kazao je za Tanjug Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Od srpnja prošle do ožujka ove godine, Srbija je izvezla 194.000 tona brašna, što je za 3.600 tona više na mjesečnoj razini. 

"U protekloj godini ostvaren je najveći izvoz brašna u ekonomskoj povijesti Srbije i za dvanaest mjeseci je iznosio 226.000 tona, a realno je očekivati da će izvoz brašna do kraja ove godine biti veći. Od prošlog lipnja do ožujka ove godine, izvoz je izvanredan i iznosi 194.000 tona, a ostalo je da se na ove brojke dodaju novi podaci koji će biti poznati za četiri mjeseca", kazao je Gulan. 

Podaci pokazuju da najviše brašna ide u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i na Kosovo, dok je na začelju liste Grčka u koju je izvezeno 336 tona. Iste analize kažu kako će u ovoj godini izvoz pšenice također biti veći i iznosit će oko 800.000 tona. 

"Očekuje se da izvoz pšenice bude nešto veći nego u istom razdoblju protekle godine kad je iznosio 789.328 tona. To znači da bi za prijelazne zalihe ostalo oko 400.000 tona", objašnjava Gulan. 

On dodaje da Srbija najviše izvozi pšenicu u Rumunjsku u luku Constancu, a odmah iza je Kosovo, dok je najmanje pšenice prošle godine išlo u Sloveniju, samo 10 tona. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje