Izvozna ofenziva

Srbija pregovara o ukidanju carine na izvoz šećera u Rusiju?

Agrovijesti
Šećer Fotografija: Thinkstock
Ako bi se ukinule carine na izvoz šećera iz Srbije u Rusiju to bi osiguralo plasman za oko 200.000 tona tržišnih viškova šećera iz Srbije. U Srbiji strahuju od ukidanja kvota za proizvodnju šećera koju je najavila EU za iduću godinu.

Tajnik Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović izjavio je  kako Srbija treba krenuti u pregovore sa Rusijom o ukidanju carina na izvoz bijelog šećera u tu zemlju gdje se šećer može izvoziti po cijeni od 300 dolara po toni. On je novinarima u PKS-u kazao kako bijeli šećer nije dio Sporazuma o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivredno prehrambenih proizvoda Srbije i Rusije i da se na njega plaća carina. 

"Sada je vrijeme da se krene u pregovore sa Rusijom kako bi se taj namet skinuo. Na taj bi se način za oko 200.000 tona tržišnih viškova šećera iz Srbije mogli naći kupci, jer će kvote za proizvodnju šećera u Europskoj uniji 2017. pasti, a to će se sigurno odraziti na srpsko tržište šećera", naglasio je Budimović.

Prema njegovim riječima, proizvodnja šećerne repe u Srbiji ove godine će ovisiti od ugovora poljoprivrednika sa šećeranama, ali će sigurno tom kulturom biti zasijano manje hektara nego 2015. godine, zbog pada cijena ne samo u Srbiji nego i u EU. 
Planirano je da ove godine šećernom repom u Srbiji bude zasijano oko 60.000 hektara.
Srbija je jedina balkanska zemlja sa preferencijalnim statusom za izvoz šećera u EU i ima pravo na izvoz 181.000 tona tog proizvoda. Prema planu u drugoj polovici 2017. u EU će biti ukinut sustav kvota u proizvodnji i prometu šećera, pa stručnjaci procjenjuju da će to dovesti do velike promjene u strukturi proizvodnje i u potrošnji šećera. Ukupna procjenjena potrošnja šećera u EU, prema ranijim podacima je 17,8 milijuna tona, što čini približno polovinu svjetske proizvodnje šećera od repe, sa prognozom pada do 2023. na razinu od 17 milijuna tona