Mljekarstvo

Srbija proizvodi manje od 50 posto mlijeka ekstra kvalitete

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Thinkstock
Srbija ne proizvodi ni 50 posto mlijeka najbolje kvalitete, a za ulazak u EU potrebno je da cjelokupna proizvodnja bude po europskim standardima, upozorio je predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka Srbije Ljubiša Jovanović.

"To ne znači da potrošači piju zdravstveno neispravno mlijeko jer se ono termički obrađuje, ali se prilikom prerade uništavaju vitamini", rekao je Jovanović za agenciju Beta na Drugom srpskom kongresu mljekarstva. On je na skupu kazao kako je nužna promjena sustava subvencija i da treba ukinuti linearno davanje premija proizvođačima.

"Predlažem da u prijelaznom razdoblju proizvođači koji imaju mlijeko ekstra kvalitete dobijaju premijie od 10 dinara po litri, a da se za drugu klasu isplaćuju tri do četiri dinara. Te manje premije nakon određenog razdoblja ne treba isplaćivati, bez obzira da li su ti proizvođači postigli najvišu kvalitetu", objasnio je Jovanović.

Dodao je kako ukidanje prelevmana na uvezeno mlijeko ovisi od svjetske cijene mlijeka i da ima naznaka da se ona oporavlja, što bi značilo da raste i cijena mlijeka u Srbiji pa bi se ta vrsta zaštite domaćih mljekara ukinula.

Stručnjak iz Centra za investicije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (UN FAO) Dmitrij Prihotko rekao je da čak 95 posto mlijeka koje se proizvodi na malim farmama koje poseduju do pet krava, ne zadovoljava standarde europske kvalitete.

"Veliki proizvođači isporučuju 70 posto mlijeka zadovoljavajuće kvalitete, a srednji, u koje spadaju farme koje imaju do 20 krava, 62 posto. To ne znači da i jedni i drugi trebaju prestati da rade na poboljšanju kvaliteta preostalih količina. Treba dodati da čak 27 posto velikih proizvođača ima probleme jer u mlijeku ima somatskih stanica koje premašuju dozvoljenu razinu", objasnio je Prihotko.

Suradnik Centra za investicije FAO Boris Sterk istakao je kako se u Srbiji 49 posto mlijeka u prerađenom ili neprerađenom obliku prodaje neformalnim kanalima, a europski prosjek je ispod jedan postoo.

Rukovoditelj Grupacije za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Terzić naglasio je da će država i dalje pružati podršku mljekarskoj proizvodnji, ali da je za unaprjeđenje kvalitete mlijeka i dobivanje subvencija "uvjet svih uvjeta laboratorij za ispitivanje kvaliteta mlijeka" i da očekuje kako će on uskoro početi raditi.

Otvaranje laboratorije će pomoći, kako je objasnio, da se premije za mlijeko isplaćuju sukladno kvaliteti, a ne kao sada - svima po sedam dinara za litru.

Kongres mljekara organizirali su FAO i Europska banka za obnovu i razvoj.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje