Zanimljivosti

Srbija prva u Europi po proizvodnji dunja

Agrovijesti
Dunje Fotografija: Pixabay
Turska i Nizozemska zajedno sudjeluju s dvije trećine u ukupnom svjetskom izvozu. No, i na tako malenom tržišnom segmentu Srbija se nalazi na 14 mjestu, a puno europskih zemalja je ispred nje iako ima manju količinu godišnjeg uroda – kaže Gulan.

Srbija je deseta u svijetu prema urodu dunja, i prva u Europi po njihovoj proizvodnji, čak i ispred Španjolske. 

Ove podatke iznio je za “Blic biznis” Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umjetnosti. Uz to, Gulan ističe kako je dunja velika šansa Srbije,ali je, nažalost, nedovoljno iskorištena.

- Izvoz kukuruza, pšenice, malina, jabuka, breskvi, jagoda poznat je svakom stanovniku Srbije. Čuli su i za gljive, trešnje višnje… A šta je sa dunjama? Srbija je deseta u svijetu prema njihovom urodu, a to je malo kome poznato. Takođe, prvi smo u Europi po proizvodnji dunja – naglašava Gulan.

Prema njegovim riječima, svježe dunje predstavljaju malo izvozno tržište vrijedno samo oko 30 milijuna eura.

Turska i Nizozemska zajedno sudjeluju s dvije trećine u ukupnom svjetskom izvozu. No, i na tako malenom tržišnom segmentu Srbija se nalazi na 14 mjestu, a puno europskih zemalja je ispred nje iako ima manju količinu godišnjeg uroda – kaže Gulan.

 On objašnjava da se, kao i kod desetine drugih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbija registrirala u svjetskom izvozu, i to na relativno visokom mjestu, zahvaljujući izvozu u Rusku Federaciju, koji je počeo tek 2015.

 - Također, dunje se tradicionalno izvoze u Bosnu i Hercegovinu – dodaje Gulan.

Ipak, kako tvrdi, razloga za to što Srbija ne koristi svoju šansu u većem izvozu, ali i proizvodnji dunja, je visina ulaganja.

Hektar zemlje u Vojvodini, u prvoj liniji, košta 20.000 eura. Da bi se podigla plantaža treba još 20.000 eura, a da bi se osposobila cijela mreža još oko 20.000 eura. To je mnogo novca i takav posao mogu započeti samo oni što imaju svoju zemlju, i to kada se udruže njih pet ili šest – objašnjava Gulan, i dodaje da je otprilike potrebno najmanje šest godina da uložen novac počne da se vraća.

Kako navodi, upravo takva udruživanja predstavljaju zadruge, a za to dobijaju novac od države.

- Prošle godine su 22 zadruge dobile oko 200 milijuna dinara, a ove godine planirano je 825 milijuna dinara za 70 zadruga – ističe Gulan. Kaže kako je to prilika da zadrugari krenu sa većom proizvodnjom dunja.

Nažalost, za sada o dunjama nitko u zemlji ne razmišlja. Ovo je treća godina da o tome pričam. A u svijetu je to šansa Srbije, ističe ovaj stručnjak..

Prema njegovim riječima, stopa rasta poljoprivrede Srbije je izuzetno niska.

- U poslednjih 30 godina ona iznosi 0,45 posto. Međutim, jedini napredak Srbija ima u voću. Ove godine se očekuje proizvodnja voća od oko 1,4 milijuna tona. Rekordna je bila 2013. godina, kada je proizvodnja bila 1,53 milijuna tona voća – navodi Gulan.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje