Proizvodnja šećera

Srbija šećera jedva ima za domaće potrebe, možda će ga morati uvoziti

Agrovijesti
Šećerna repa Fotografija: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Poljoprivredni proizvođači u Srbiji su ove godine šećernom repom zasijali oko 30.000 ha, što je za polovicu manje nego prošle godine, pa će, ovisno od prinosa, šećera jedva biti dovoljno za domaće potrebe, ali ne i za izvoz, rekao je stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji su ove godine šećernom repom zasijali oko 30.000 ha, što je za polovicu manje nego prošle godine, pa će, ovisno od prinosa, šećera jedva biti dovoljno za domaće potrebe, ali ne i za izvoz, rekao je stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

On je agenciji Beta kazao kako Srbija ima kvotu za izvoz šećera u EU od 180.000 tona i da je prije više godina traženo da se poveća na 220.000 tona, jer je tom kulturom zasijavano preko 100.000 ha.

Prostran je kazao kako je maksimalna godišnja proizvodnja šećera u Srbiji bila 700.000 tona, što je znatno iznad potreba Srbije od oko 200.000 tona.

Dodao je da su se prilike na tržištu Europe promjenile, jer je ono 2015. godine liberalizirano i dozvoljen je uvoz šećera od trske čija je proizvodnja jeftinija.

- Industrija šećera od šećerne repe je u velikoj krizi, jer je proizvodnja te namirnice od trske jeftinija, između ostalog i zbog toga što je to višegodišnja biljka - rekao je Prostran.

Uvjeti za sjetvu šećerne repe su ove godine, kako je rekao, bili teški zbog suše u ožujku, kada je ova nekad nazvana "kraljica polja" morala da se zasije, da bi se zbog nižih temperatura izbjegla opasna bolest repina pipa.

- Proizvodnja šećerne repe je u velikoj krizi i nije isključeno da će sjetva te kulture biti znatno manja i da neće biti dovoljno sirovina za rad posljednjih četiri-pet šećerana u Srbiji - rekao je Prostran.

Nekada je, prema njegovim riječima, osim Crne Gore svaka republika bivše SFRJ, pa i Slovenija, imala šećeranu, bilo ih je 15, jer su se gradile novcem iz posebnog fonda, financiranog od prodaje šećera, pa je problem nedostatka sirovine rješavan uvozom repe oko koje su se otimale šećerane.

Za kompaniju Sunoko u čijem su vlasništvu tri srpske šećerane ove godine je, kažu u toj firmi, repom zasijano 22.000 ha, što je 30% manje nego prethodne.

- Razlog tome je razočarenje proizvođača u ovu kulturu zbog niskih prinosa u prethodnoj godini i ozbiljnih problema sa masovnom pojavom truleži korijena šećerne repe i nižom otkupnom cijenom zbog dramatičnog pada cjene šećera na svim tržištima - rekli su agenciji Beta u toj kompaniji.

Dodatni razlog smanjenja površina pod šećernom repom je, kako navode i pritisak povećane proizvodnje šećera od trske, jer se sirovi šećer od šećerne trske sve više uvozi u Europu i rafinira.

U Sunoku kažu kako će sve tri tvornice raditi u narednoj kampanji i da će zasijane površine osigurati dovoljno šećera za domaće tržište, ali ne i za podmirivanje kompletne kvote za izvoz u zemlje EU.

- Sa zasijanih površina, ovisno od ostvarenih prinosa, u Srbiji može biti proizvedeno od 230 do 260 tisuća tona, a potrošnja je oko 200.000 tona - rekli su u Sunoku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje