Regija

Srbija treći svjetski proizvođač kupina

Agrovijesti
Kupine Fotografija: Pixabay
Poznato je da je Srbija veliki proizvođač malina, no manje je poznat da je u vrhu svjetske proizvodnje kupina. Treća je iza SAD-a i Meksika po proizvodnji ovog bobičastog voća

Pošle godine kupine su se našle na listi prvih pet izvoznih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u države Europske unije. Ispred tog bobičastog voća bile su samo – kukuruz, malina, šećer i sojino ulje.

Stručnjaci ističu kako je to bobičasto voće, porijeklom iz Srbije, a od kojeg su lani ostvarili izvoz od čak 35 milijuna dolara, u posljednje vrijeme sve traženije na stranim tržištima. Da je Srbija među najvećim svjetskim izvoznicima malina široj javnosti je uglavnom poznato, no rijetko tko zna je da susjedna država koja godišnje proizvede u prosjeku oko 30.000 tona kupina, na prvoj poziciji u europskoj konkurenciji. Na svjetskim rang-listama, poslije SAD i Meksika, zauzima treće mjesto.

Kao i u proizvodnji malina najveći konkurent u Europi joj je Poljska koja zbog prošlogodišnje suše bilježi  pad proizvodnje. Poljaci takođe imaju i sve izraženiji problem sa pronalaženjem radne snage.

Nedostaju prerađivački kapaciteti

Kupina je posljednjih godina postala vrlo atraktivna za proizvodnju srpskim poljoprivrednicima. Prije svega zbog otkupne cijene, koja je poslednje tri, četiri godine značajno rasla na svjetskom tržištu. Cijena kupine tako je dostigla relativno dobrih 100 do 110 dinara po kilogramu odnosno gotovo jedan euro.

U Srbiji je najzastupljenija kupina „čačanska bestrna”, sorta stvorena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Plodovi su izuzetno krupni i meki, a nedostatak je to što prilikom zamrzavanja mijenja boju iz crne u crvenu, što potrošači teško prihvaćaju, ističu srpski stručnjaci te dodaju kako proizvođači moraju uvesti suvremenu tehnologiju, ali i nove kvalitetnije sorte koje bolje podnose transport.

Kao i u slučaju sa izvozom malina problem je što Srbija još uvijek nema prerađivačke kapacitete. Poljoprivrednici ističu kako je poražavajuće što i ovo voće plasiraju gotovo sto posto zamrznuto, odnosno ne rade proizvode sa dodanom vrijednošću koji donose bolji prihod i profit. U Europi se kupina uglavnom prerađuje u sokove, piree, paste, a u sjevernoj Europi u trgovačkim lancima kilogram svježe kupine dostiže cijenu od čak 20 eura. Uz malinu i kupinu u Srbiji je sve atraktivnija i proizvodnja ribizla.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje