Proizvodnja

Srbija u 2016. godini ostvarila poljoprivrednu proizvodnja od pet milijardi dolara

Agrovijesti
Traktor s prikolicom Fotografija: Pixabay
Ove godine, prema prvim procjenama, poljoprivreda Srbije ostvarila je proizvodnju vrijednu pet milijardi dolara. Iako je 2016. bila naklonjena poljoprivrednicima, sa dobrim vremenskim uvjetima, proizvedeno je robe manje od očekivanih 5,5 milijardi dolara, ali opet gotovo osam posto više nego lane.

Najveći dio proizvodne 2015/2016. godine obilježili su povoljni klimatski uvjeti što je rezultiralo visokim prinosima i kvalitetom svih poljoprivrednih kultura. Ratarski usjevi, a naročito kukuruz, su izuzetno dobro rodili, takođe i voće, posebno jesenje kulture, dok je izuzetak samo kod ranih voćarskih kultura kod kojih je ostvaren nešto niži rod prije svega kod malina, višanja i marelica koje su zbog vlažnih uvjeta tijekom cvjetanja imale smanjen rod – navodi se u analizi agrarnog analitičara Vojislava Stankovića za portal Agrosmart.

 Ove godine prinosi i kvalitet grožđa su bili dobri, a nije primjećena ni masovna pojava biljnih bolesti na voću i vinovoj lozi. 

Ukoliko se ovogodišnji prinosi usporede sa višegodišnjim prosjekom daje se zaključiti da je biljna proizvodnja u 2016. godini bila na razini prosjeka, ocjenjuje ovaj stručnjak uz napomenu da je prošlogodišnja proizvodnja osnovnih biljnih kultura  bila ispod prosjeka i značajnije je snizila osnovicu u vrednovanju ovogodišnje proizvodnje.

To se prije svega odnosi na kukuruz (udio u prošlogodišnjoj bruto vrijednosti poljoprivrede je iznosio 20 posto, zatim soje (3,5 posto), suncokreta (2,5 posto) i šećerne repe (1,6 posto. U idućim godinama, sa velikim izazovom suočavat će se proizvođači i prerađivači šećerne repe, kraljice ratarskih kultura, zbog gubitka tržišta EU, na kome Srbija ima preferencijalnu kvotu za izvoz od 182.000 tona.

To će značajno smanjiti sjetvene površine (prelazile su poslednjih godina i 70.000 ha), kao i prerađivačke kapacitete, zbog ograničene konkurentnosti na burzovnom tržištu gdje su cijene podložne oscilacijama, kao i zbog rentabilnije prerade šećerne trske u odnosu na šećernu repu, naglašava Stanković.

Ukupna bruto vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2016. godini iznela je 5.002 milijuna dolara, što je za 7,94 posto više od realizirane u 2015. godini. Istodobono, neto ostvarena vrijednost poljoprivredne proizvodnje, u visini od 4.397 milijuna dolara je veća za 7,51 posto u odnosu na 2015. godinu.

U 2016. godini ukupna vrijednost realizirane biljne proizvodnje u Srbiji iznela je 3.380 milijuna, što predstavalja rast od 13,46 posto u odnosu na 2015. godinu, sa udjelom od 67,57 posto u ostvarenoj bruto vrijednosti poljoprivredne proizvodnju – navodi u analizi Vojislav Stanković.

Dodaje da je istodobono, vrijednost realizirane stočarske proizvodnje u Srbiji procjenjena na nižu razinu u odnosu na prošlogodišnju vrijednost, ite je iznosila 1.622 milijuna dolara i ima udjel od 32,43 posto u ostvarenoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje.

-Smanjena stočarska proizvodnja je rezultat destabilizacije na srpskom tržištu svinjskog mesa uzrokovano prekomjernim uvozom živih tovljenika što je destimuliralo domaću proizvodnju.

Kreatori agrarne politike imaju pred sobom veliki izazov, u uvjetima nadolazeće liberalizacije uvoza mlijeka i prerađevina, što može dodatno destabilizirati domaće tržište. Veća izdvojena sredstva u agrarnom proračunu namjenjena subvencioniranju stočarstva u uvjetima veće, dodatne liberalizacije uvoza stočarskih proizvoda neće doprinijeti značajnijem razvoju ove proizvodnju – ocjenjuje Stanković.

Tablica proizvodnje

Poljoprivreda Srbije u brojkama

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje