Vanjska trgovina

Srbija u 2016 ostvarila višak u robnoj razmjeni u agraru od 1,7 milijardi dolara

Agrovijesti
Smrznute maline Fotografija: Thinkstock
Srpski suficit u razmjeni poljoprivrede ima tendenciju rasta iz godine u godinu, tako da je sa 170 milijuna dolara iz 2001. godine povećan na 1,5 milijardi eura u 2014. godini.

Srbija je prošle godine od izvoza poljoprivrednih proizvoda zaradila 3,2 milijarde dolara, što je predstavljalo rast od 11,9 posto u odnosu na 2015. Vrijednost uvoza u istom razdoblju bila je 1,4 milijarde dolara, što je za 10,7 posto manje nego prije dvije godine, podaci su srpskog Republičkog zavoda za statistiku.

Zemlja je najviše izvozila žitarice, voće i povrće, dok je uvozila kavu, čaj, začine, duhan i smrznuto svinjsko meso.

Prema analizi Vojislava Stankovića, agrarnog analitičara, suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2016. godini ima rast od 39,7 posto i iznosi čak 1,7 milijardi dolara.

- Najznačajniji proizvod agrarnog podrijetla u izvozu u 2016. godini bio je merkantilni kukuruz u vrijednosti od 346 milijuna dolara i sa udjelom u ukupnom izvozu od 1,5 posto - kaže Stanković. - Tu su i cigarete u vrijednosti od 277 milijuna dolara, pa smrznute maline, čija je vrijednost bila 248 milijuna dolara, merkantilna pšenica - 134 milijuna dolara, jabuke, šećer i šećerna repa. Kada je riječ o uvozu, tradicionalno dominira grupa "nekonkurentnih" proizvoda. To su sirova kava, banane, narandže, duhan i cigarete, smrznuto svinjsko meso...

Kako ističe naš analitičar Stanković, najznačajniji partneri poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije su EU, zemlje zapadnog Balkana, CEFTA i Rusija. Spomenuta tržišta u u razdoblju siječanj-studeni 2016. godine imaju udio u ukupnoj srpskoj vanjskotrgovinskoj razmjeni hrane od 89 posto. U ukupnom izvozu udjel je 97 posto, a u uvozu 72 posto. 

- Od 2001. godine Srbija ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu u razmjeni sa EU - ističe Stanković. - Suficit u razmjeni ima tendenciju rasta iz godine u godinu, tako da je sa 170 milijuna dolara iz 2001. godine povećan na 1,5 milijardi eura u 2014. godini. Kada je riječ o izvozu, EU je poslednjih godina zastupljena sa 47 do 51 posto, dok je uvoz između 40 i 60 posto. U 2016. godini, na tržištima članica EU izvoz je iznosio 1,4 milijarde dolara, a uvoz je bio 846 miljuna dolara.

Sa zemljama CEFTA, kaže Stanković, u 2016. godini Srbija je imala izvoz u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara, od čega poljoprivredi pripada 39 posto. 

Postojeći sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, Srbija ne koristi dovoljno i adekvatno, s obzirom na značajne oscilacije u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao ni kapacitete kojima raspolaže u prerađivačkoj industriji, objašnjava Stanković.

- To je nedovoljno iskorištena prilika poljoprivrede Srbije da poveća izvoz i poboljša svoju ukupnu efikasnost u poslovanju agrara - kaže. Dodaje kako je između Srbije i Rusije prošle godine ostvarena ukupna razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 334 milijuna dolara. Vrijednost izvoza bila je 321 milijuna dolara, a uvoza 42 milijuna dolara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje