Srbija i poljoprivreda

Srbija u 500 velikih sela planira napraviti 500 zadruga u iduće tri godine

Agrovijesti
Poduzetništvo, zadruge Fotografija: Thinkstock
Srpski ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je oživljavanje srpskog zadrugarstva te da će u iduće tri godine u 500 velikih sela u Srbiji biti formirano 500 zadruga.

Država Srbija će sudjelovati u formiranju tih zadruga sa jednom vrstom pomoći do 50.000 eura. To će biti dovoljna sredstva da se pokrenu ključne stvari, da se uloži u osnovna sredstva te da se zaokruži proces proizvodnje - rekao je Krkobabić na skupu “Proljetno okupljanje zadrugara Srbije”.

Planirano je da početkom svibnja bude otvoren natječaj koji će trajati do 1. listopada, a maksimalan iznos pomoći za osnivanje novih zadruge bit će šest milijuna dinara, a postojeće 12 milijuna dinara.

Sredstva nisu namijenjena za izmirivanje starih dugova, niti za obrtna sredstva i pojedinačna gospodarstva, već isključivo za zadruge i konkretne investicije - od životinja do suvremenih linija za preradu, najavljeno je na tom skupu.

Zadruge će biti za one koji se bave stočarstvom, ratarstvom, voćarstvom i slično - od mini sirana, hladnjača… , rekao je Krkobabić novinarima. Najavio da će biti izmijenjen Zakon o zadrugama, a sve kako bi se ponovo oživio duh zadrugarstva i ponovo bio dominantan u Srbiji. Kazao je kako je problem u tome što su sadašnji zakon iz 2015. pisali očigledno ljudi koji nikada nisu vidjeli njivu ili staju i da su samo prepisivali neka zakonska rješenja. Krkobabić je naglasio da je cilj oživljavanje srpskog sela tako što će se mladi vratiti na selo.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje