Zabrana izvoza pomaže

Srbija u Rusiju izvezla jabuka i krušaka za 83 milijuna dolara

Agrovijesti
jabuke i kruške Fotografija: Pixabay
Iako Srbija ima mogućnost izvoza i većih količina, nema ih dovoljno. Najbolje ide voće i povrće

"Srbija je prošle godine u Rusiju izvezla svježih jabuka i krušaka u vrijednosti od oko 83 milijuna dolara", izjavila je srpska ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković. Rekla je da je Srbija tijekom prošle godine u Rusiju izvozila mliječne proizvode, meso, svježe i smrznuto voće te povrće. Dodala je kako je tržište Rusije otvoreno za proizvode iz Srbije, ali da nemaju dovoljno količina za izvoz.

Srbija ima mogućnosti i za veći plasman mesa, no problem je mali stočni fond koji susjedna država ima, kao i zabrana prolaska svinjskog mesa kroz zemlje Europske unije. Srbija ima 51 odabran objekt za plasman proizvoda od mlijeka i mesa u Rusiji.

Jači izvoz krenuo je 2014. godine kada je uvedena zabrana izvoza brojnih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju iz zemalja EU. Izvozile su se količine koje su joj bile na raspolaganju, no još uvijek postoji velik problem transporta, jer on ide preko crnogorske Luke Bar i traje 45 do 60 dana, s obzirom na to da im nije dozvoljen prolazak kroz zemlje Europske unije zbog cijepljenja svinja protiv svinjske kuge.

U deset godina izvoz povećan više od 15 puta 

Tijekom 2015. godine nastavljen je trend povećanog izvoza proizvoda iz Srbije u Rusku Federaciju, prije svega mlijeka i mliječnih proizvoda, a Rusija i u narednom periodu očekuju nove velike količine, naročito voća i povrća iz Srbije.

U posljednjih 10 godina izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na tržište Ruske Federacije povećan je za više od 15 puta.

"Dobro je što smo dosta izvozili mlijeko, mliječne prerađevine, sirne namaze, a ono što nam poručuju jest da ruska strana i dalje očekuje velike količine voća, bilo svježeg, smrznutog i konzerviranog. Dobro je što postoji i potreba za velikim količinama povrća", izjavila je Bogosavljević-Bošković.

Između dvije zemlje bilježi se stalni trend rasta trgovine. Udio poljoprivrede u ukupnom izvozu prema Ruskoj Federaciji iz godine u godinu raste. Tako je 2012. udio poljoprivrede u ukupnom izvozu bio 17,1 posto, a za samo tri godine više nego duplo je povećan. Kada je riječ o veličini vanjsko-trgovinske razmjene, ona je u 2014. godini premašila 312 milijuna dolara, pri čemu je suficit na srpskoj strani iznosio 252 milijuna dolara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje