Zakonodavstvo

Srbija ujesen dobiva novi Zakon o vinu

Agrovijesti
Vinograd graševine Fotografija: Thinkstock
U Srbiji se oko 80.000 gospodarstava bavi vinogradarstvom. Postoji 235 vinarija, a njih oko 200 proizvodi vina sa zemljopisnim podrijetlom

Očekuje se kako će u rujnu biti usvojen novi zakon o vinu, koji će omogućiti usklađivanje s europskim standardima i propisima kada je riječ o proizvodnji, tretmanuz vina, standardima i kontrola kvalitete, najavio je Miroljub Aleksić, potpredsjednik Privredne komore Srbije (PKS).

Aleksić je na Trećem festivalu šumadijskih vina, održanom u Topoli, rekao da se u Srbiji oko 80.000 gospodarstava bavi vinogradarstvom, postoji 235 vinarija, a njih oko 200 proizvodi vina sa zemljopisnim podrijetlom

PKS će nizom aktivnosti nastaviti podržavati razvoj vinarstva i vinogradarstva u Srbiji, jačanje izvoznoga potencijala i promociju domaćih vinarija na međunarodnome tržištu, a domaća udruženja nastojat će potaknuti proizvodnju te nabavku opreme i mehanizacije.

-Jedan od naših zadataka je da u idućemu razdoblju srpskim proizvođačima osiguramo veću dostupnost sredstava iz europskih i drugih fondova za neophodna ulaganja u razvoj, istakao je potpredsjednik PKS.

Izvoz vina iz Srbije vrijedi oko 20 mililijuna dolara, a uvoz je dvostruko veći i, kako je ocijenio Aleksić, nužno je je iskoristiti potencijal Šumadije, Vojvodine i drugih regija poznatih po proizvodnji kvalitetnih vina kako bi se izvoz povećao.

On je također istakao kako su srpsko vinogradarstvo i vinarstvo odlična baza i za razvoj vinskoga turizma u Srbiji, a Šumadija je veliki turistički potencijal i neophodno je iskoristiti tu sinergiju za unapređenje privrednoga rasta.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje