Trgovinski rat

Srbija uvodi kontramjere prema Kosovu zbog carine na brašno

Agrovijesti
Brašno Fotografija: Pixabay
Prema Ljajićevim riječima, na tržište Kosova mjesečno se izvozilo od 2.000 do 3.000 tona brašna.

Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić je najavio da je Srbija od 3. studenoga počela primjenu određenih kontramjrea prema Kosovu koje neće da promjeni odluku o uvođenju takse na uvoz brašna iz Srbije. On nije želeo reći o kojim je kontramjerama riječ ali je naglasio kako će biti sukladne međunaradnom standardima i zakonima.

"Te ćemo mjere sukcesivno pojačavati, u ovisnosti od razvoja situacije. Nismo sretni zbog toga, ali nakon izjave kosovskog ministra nemamo nikakav manevarski prostor za političko, dipomatsko, ljudsko rješenje ovog problema", rekao Ljajić agenciji Beta.

On je istakao da ne može govoriti konkretnim kontramerama.

"Radit ćemo samo ono što je u skladu sa međunaradnom standardima i našim zakonima. Nećemo poduzimati nikakve mjere koje mogu da dođu pod udar CEFTA ili Europske komsije", naglasio je Ljajić.

Ocijenio je kako će to biti jasan signal da Srbija ne može tolerirati takvo ponašanje i uvođenje mjera koje nemaju realnu osnovu.

Prema Ljajićevim riječima, na tržište Kosova mjesečno se izvozilo od 2.000 do 3.000 tona brašna. On je rekao i da je utvrđeno da nije bilo izvoza brašna iz Srbije na tržište Kosova po damping cijenama, zbog čega je Kosovo navodno uvelo te mjere.

Ljajić je dodao kako je utvrđeno da je brašno koje je išlo u izvoz na Kosovo, imalo cijenu od 197 do 205 eura po toni i da nema govora da je netko prodavao svoju robu po cijenama nižim od troška proizvodnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje