Epidemija

Srbija zabranila uvoz živih goveda i goveđeg mesa iz Makedonije, Bugarske i Grčke

Agrovijesti
Goveda, stoka Fotografija: Pixabay
Europska komisija upozorila je da ovom bolešću mogu biti obuhvaćene i druge europske zemlje. Ovaj virus kod goveda izaziva povišenu temperaturu i pojavu tipičnih tvrdih čvorova po koži, a zoonozu prenose insekti. Veoma je opasna za životinje i može uzrokovati ozbiljnu ekonomsku štetu

Zbog pojave novih žarišta nodularnog dermatitisa u Bugarskoj i potvrđenih slučajeva oboljelih životinja u Makedoniji, Srbija je, do daljnjeg, zabranila uvoz živih goveda i goveđeg mesa iz ovih država. Kako su objavili iz Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, nije dozvoljen ni prijevoz ovakvih pošiljki preko Srbije. Nodularni dermatitis je virusno oboljenje životinja (goveda) koje nije opasno za ljude ali ekonomski gubici u slučaju zaraze mogu biti ogromni. 

"Mi živa goveda i ovu vrstu mesa praktično i nismo uvozili iz spomenutih država. Zaraza se i ne prenosi mesom ili proizvodima od mesa. Ovakva mjera se uvodi iz predostrožnosti kako bi se spriječilo širenje zaraze. Naše mjere su rigorozne i praktično su na snazi već mjesec dan jer objektivno postoji opasnost da se bolest pojavi i u Srbiji", objavila je Politika. Početnu informaciju o pojavi nodularnog dermatitisa proslijedila je Međunarodna organizacije za zdravlje životinja (OIE). Uprava za veterinu obavještena je kako je bolest registrirana u Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Makedoniji.

U Bugarskoj se stalno javljaju nova žarišta što ukazuje da ta zemlja bolest ne drži pod kontrolom. U Makedoniji je prvi slučaj virusnog oboljenja registriran prije desetak dana. Makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo priopćila je kako je prvi slučaj prijavljen na području općtine Demir Kapija. Izolirana su četiri goveda i formirano nekoliko zaštitnih zona.

Ono što najviše zabrinjava je što nodularni dermatitis nije karakterističan za ovu regiju. Spada u takozvane egzotične bolesti koje su se do sada pojavljivale u Africi i Izraelu. Međutim bolest se očigledno seli prema sjeveru preko Turske i Grčke.

U srpskoj Upravi za veterinu kažu kako je riječ o takozvanoj grupi bolesti koja “ne poznaje granice” (kao “plavi jezik”, slinavka, boginje ovaca…). Nespecifični su načini prenošenja pa čak nema potpuno pouzdanih podataka o tome jer oboljenje nije dovoljno proučavano.

Europska komisija upozorila je da ovom bolešću mogu biti obuhvaćene i druge europske zemlje. Ovaj virus kod goveda izaziva povišenu temperaturu i pojavu tipičnih tvrdih čvorova po koži a zoonozu prenose insekti. Veoma je opasna za životinje i može uzrokovati ozbiljnu ekonomsku štetu.

Liječenje navodno nije isplativo pa je osnovna mjera ubijanje i sigurno odstranjivanje stada u kome je otkriveno virusno oboljenje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje