Sezonsko zapošljavanje

Srbija želi uvesti vaučere za zapošljavanje, po uzoru na Hrvatsku

Agrovijesti
Na imanju Marinka Bartulovića najvećeg mladog proizvođaca na području Bjelovarsko-bilogorske županije, u punom je jeku berba šparoga Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
NALED ukazuje kako sustav vaučera u Hrvatskoj uspješno funkcionira već četiri godine i apelira na novu vladu da zakon o sezonskom zapošljavanju bude prioritetan i usvojen već tijekom jeseni.

Srbija bi uvođenjem sustava vaučera za sezonske radnike u poljoprivredi u kratkome roku mogla iz sive u legalnu zonu prevesti  i do 100.000 sezonaca, poručili su iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

NALED ukazuje kako sustav vaučera u Hrvatskoj uspješno funkcionira već četiri godine pa apelira na novu vladu da zakon o sezonskom zapošljavanju bude prioritetan i usvojen već tijekom jeseni. Pozitivna strana hrvatskoga modela je to što, navode iz NALED-a, uz plaćanje doprinosa i poreza, sustav vaučera sezoncu osigurava minimalnu garantiranu dnevnicu čija se visina usklađuje svake godine i iznosi nešto manje od 10 eura.

Prednost hrvatskoga rješenja je i to što porez od 25 posto, koji poslodavac na kraju mjeseca plati za svakoga radnika, država vraća sezoncu i tako mu dodatno uvećava prihode.

Potpredsjednik Upravnog odbora NALED-a Branislav Nedimović rekao je kako propisi u Srbiji ne uvažavaju specifičnosti sezonskih poslova pa se tako od poslodavaca očekuje da prolaze kroz proceduru prijavljivanja stotinu radnika najčešće na razdoblja od po mjesec dana, iako se zbog vremenskih uvjeta i drugih nepredviđenih okolnosti ne zna hoće li i koliko ti radnici raditi.
- Zato 60 posto zaposlenih u poljoprivredi radi na crno, a sustav vaučera bi drastično pojednostavio proceduru, rekao je Nedimović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje