Biznis u regiji

Srbijanski kralj mesa: Gdje bi mi bio kraj da poslujem u Hrvatskoj

Agrovijesti
Petar Matijević, srbijanski poduzetnik, vlasnik Industrije mesa Matijević Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Čak je i zemljište u Srbiji skuplje nego u Hrvatskoj, i to za dvije do tri tisuće eura po hektaru, rekao je Matijević koji je u Srbiji poznat i kao „kralj mesa“.

Petar Matijević, vlasnik srbijanske kompanije Matijević, koji je do rata živio u Hrvatskoj, rekao je kako su uvjeti poslovanja u poljoprivredi u Hrvatskoj značajno bolji nego u Srbiji. Pojasnio je i kako se to prije svega odnosi na poticaje koje država isplaćuje poljoprivrednicima.

- Kada bih sada mogao promijeniti situaciju i da površinu koju obrađujem u Srbiji obrađujem u Hrvatskoj, gdje bi mi bio kraj? Hrvatska je po bogatstvu tek pretposljednja zemlja Europske Unije, ali je i pored toga u znatno boljoj poziciji nego Srbija pa su samim tim i uvjeti za poslovanje poljoprivrednika u Hrvatskoj mnogo bolji, rekao je Matijević za poljoprivredni portal AgroFin.  

Jedna od njegovih tvrtki Matijević agrar u Srbiji obrađuje oko 30.000 hektara zemlje, a u Hrvatskoj, nakon kupovina Poljoprivrednih zadruga Negoslavci i Jankovci, oko 1800 hektara. Istakao je kako bi u Hrvatskoj kupio još zemljišta kada bi ga bilo u slobodnoj ponudi. -Trenutno je, kada se uspoređuje sa Hrvatskom, u Srbiji samo radna snaga jeftinija. Ni ta razlika, međutim, nije tako velika da bi mogla „pokriti“ ostale benefite u Hrvatskoj. Čak je i zemljište u Srbiji skuplje nego u Hrvatskoj, i to za dvije do tri tisuće eura po hektaru, rekao je Matijević koji je u Srbiji poznat i kao „kralj mesa“.

Naime, Matijević ima zaokružen proces proizvodnje mesa od poljoprivrednih površina, preko tvornica hrane, klaonica pa do više od sto mesnica. Prije nekoliko godina vrijednost svoje tvrtke procjenjivao je ugrubo na oko 500 milijuna eura.  

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje