Festivali

Srbiji potrebna burza vina

Agrovijesti
Vino Fotografija: Pixabay
Na prvom profesionalnom međunarodnom festivalu vina u Srbiji, u Beogradu sudjelovlo je više od 60 renomiranih vinskih kuća. Pored talijanskih, francuskih, grčkih, rumunjskih i naših proizvođača posjetitelji su mogli probati i vino iz Australije.

Kako je istaknuo Vladislav Petković iz organizacije festivala, Novembar Vino Fest je proizvođačima vina omogućio pristup svim neophodnim institucijama, tvrtkama i stručnjacima, koji mogu unaprijediti njihovu proizvodnju i osiguraju bolji plasman njihovih proizvoda. Cilj je, dodao je, da se postignu standardi zemalja sa razvijenim tržištem vina i postave najviši standardi u regiji.

– Ovaj sajam smo izgradili zahvaljujući vinarima i prilagodili ga vašim potrebama. Trudili smo se da napravimo nešto novo, ne samo sajam. Naša obaveza je da približimo kupce vinarima, da vinarima olakšamo plasman i prodaju – rekao je Petković.

Kako je objasnio, tržište na teritoriju Srbije postaje prezasićeno i projekt izgradnje burze vina predstavlja inovativni korak naprijed u razvitku tržišta vina. E-trgovina, na teritoriju regije, ima udio u cjelokupnoj trgovini, kod već profiliranih vinara, od svega nekoliko postotaka, a na razini cjelokupne države je na razini statističke greške, rekao je Petković. Dejan Pejčinović, direktor hotela Zira u kojem se održavao festival, istakao je da je sajam koncipiran da se okupe svi profesionalci iz tog sektora kako bi izašli s novim idejama.

– Jedna od dobrih ideja je e-marketing, odnosno elektronska burza. Raduje me što su se svi vinari odazvali pozivu. Imali smo situaciju da je mnogo vinara željelo sudjelovati, ali više nije bilo mjesta, sljedeće godine možda će biti i veća manifestacija – rekao je Pejčinović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje