Konjogojstvo

Srbiji srušen status u Međunarodnoj federaciji uzgajivača lipicanaca, a moguće i izbacivanje

Agrovijesti
Lipicanci Državne ergele Đakovo Fotografija: Državna ergela Đakovo
rbiji oboren status u Međunarodnoj federaciji uzgajivača lipicanera, moguće i izbacivanje

Srbija je imala status punopravne članice u Međunarodnoj federaciji uzgajivača lipicanaca (LIF) čije je sjedište u Varaždinu. Međutim, Srbija je izgubila taj status i sada, kao i neke druge zemlje-promatrači, ima rok od dvije godine da ispuni pravila o uzgoju lipicanaca koja se odnose na neke zootehničke detalje i genealogiju.

Lipicaneri su rasa konja podrijetlom iz Slovenije, iz sela Lipica koje se nalazi uz granicu sa Italijom kod Trsta, odakle i potječe njihovo ime. Rasa je nastala u 16. stoljeću i poznati su po tome što su potpuno bijele boje kada odrastu.

Ovo međunarodno udruženje ima dokument naslovljen Poreklopisna knjiga o podrijetlu rase lipicanaca i ona važi sa sve članice, a Srbija nije ispunjavala uvjete koji su propisani. Međutim, moguće je očekivati i izbacivanje Srbije iz LIF-a, ali to ovisi od mjera koje Srbija provede u iduće dvije godine.

Standardi koje srpski uzgajivači moraju ispuniti su, među ostalim: vršenje DNK analize ždrijebadi radi utvrđivanja podrijetla; prijaviti svako novorođeno grlo u roku od 6 dana od ždrijebljenja; ždrijebe ne odvajati od majke dok posebna komisija ne izvrši evidenciju; obvezno vođenje knjiga i za punokrvna grla i za grla koja iskaču iz osnovne linije.

Uzgajivači lipicanaca u Srbiji navode da ne postoje uvjeti da država dostavlja LIF-u sve tražene podatke jer ne postoji zakonska osnova, ali ni odgovarajuće službe koje bi morale svakodnevno biti na terenu. Dodatni problem je što se ni DNK analiza ne može obaviti u Srbiji.

Uzgajivači dodaju i da postoji bojazan da će puno obveza i troškova pasti na leđa proizvođača ukoliko se Ministarstvo poljoprivrede ne uključi u rješavanje problema.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje