EU politika

Srednja Europa protiv izbacivanja biogoriva prve generacije

Agrovijesti
Kukuruz Fotografija: Thinkstock
Europska komisija je u srpnju 2016. predložila postupno izabacivanje iz upotrebe biogoriva napravljenog od kultura koje služe za ishranu i njegovu zamjenu “daleko naprednijim biogorivom” koje neće narušavati proizvodnju hrane.

Prijedlog Europske komisije o postupnom ukidanju biogoriva prve generacije izazvao je različite reakcije. Dok više nevladinih organizacija vjeruje da Komisija ide u pravom smjeru, zajednička deklaracija ministara poljoprivrede Višegradske skupine kao i Bugarske i Rumunjske ukazaje na značaj proizvodnje biogoriva za ruralni razvoj

Višegradska skupina i dvije balkanske zemlje, članice EU, potpisale su zajedničku deklaraciju kojom od Europske komisije traže da ponovo razmotri predloženo postupno ukidanje biogoriva prve generacije nakon 2020. i posljedice tog poteza. Potpisnice deklaracije ukazale su na veliki značaj proizvodnje biogoriva za ruralni razvoj.

Europska komisija je u srpnju 2016. predložila postupno izabacivanje iz upotrebe biogoriva napravljenog od kultura koje služe za ishranu i njegovu zamjenu “daleko naprednijim biogorivom” koje neće narušavati proizvodnju hrane.

Nacrt tog zakona sada je u nadležnom odboru Europskog parlamenta, koji sprema mišljenje. Glasanje se očekuje u siječnju 2018.

Komisijin prijedlog izazvao je različite reakcije. Više nevladinih organizacija vjeruje kako Komisija ide u pravom sjmeru i traži da se ide još dalje i uvede potpuna zabrana korištenja kultura koje su za ishranu u proizvodnji biogoriva.

S druge strane, industrija biogoriva, posebno bioetanola, zalaže se za sustav u kojem bi se pravila razlika između biogoriva na temelju kriterija održivosti.

Proizvođači bioetanola smatraju kako se Europa treba fokusirati na postupno izbacivanje iz upotrebe fosilnih goriva, kao i biogoriva koje konkurira u utrci za zemljište sa proizvodnjom hrane i vodi krčenju šuma, kao u slučaju produkcije palminog ulja.

Poguban utjecaj na ruralni razvoj

Zajednička deklaracija ministara poljoprivrede Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka), kao i Bugarske i Rumunije, pokazala je kako značajan broj članica EU ne podržava prijedlog.

Dekalracija će biti na dnevnom redu na idućem sastanku ministara poljoprivrede Europske unije u listopadu.

Potpisnice deklaracije ukazale su na značaj proizvodnje biogoriva za ruralni razvoj i istakle kako sadašnja razina izvora obnovljive energije poljoprivrednog podrijetla “treba ostati na snazi i eventualno biti povećan nakon 2020 godine”.

“Posebno u svjetlu tekućih i očekivanih viškova uroda u Europi, napori za postupno izbacivanje biogoriva proizvedenog od poljoprivrednih kultura nanijet će znatnu štetu europskoj energetskoj sigurnosti, smanjit će europsku sigurnost u hrani, imat će za posljedicu još manje prihode u ruralnim sredinama, te natjerati investitore da odu iz Europe, uz to što će otežati ispunjavanje klimatskih ciljeva”, naveli su ministri.

Oni takođe traže od Komisije da “sveobuhvatno” analizira prijedlog i razmotri mogućnost za zadržavanje važećih odredbi koje se odnose na korištenje hrane iza proizvodnju biogoriva u zemljama EU i trećim zemljama.

“Uvezeno biogorivo i sirovine trebale bi biti analizirani kako bi se osiguralo da li ispunjavaju iste zahtjeve kao u EU proizvodnji”, navodi se u deklaraciji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje