Projekt 'Upiši poljoprivrednu'

Srednja poljoprivredna u Poreču upisuje 24 učenika

Agrovijesti
Fotografija:
Svega 15% nositelja poljoprivrednih gospodarstava u Istri mlađe je od 40 godina.

Poljoprivreda je u Istri oduvijek bila jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti i glavnih izvora dohotka lokalnog stanovništva. Razlog tome su vrlo povoljni prirodni uvjeti pogodni za uzgoj velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, razvijeno turističko tržište koje omogućava kvalitetniji plasman proizvoda, kao i mogućnost nastavka školovanja na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta i razvoj znanstvene karijere u Institutu za poljoprivredu i turizam. 

Međutim, trendovi u istarskoj poljoprivredi nisu najbolji – veliki udio poljoprivrednih površina se ne koristi, broj poljoprivrednih gospodarstava se smanjuje, a također nizak je udio mladih nositelja poljoprivrednih gospodarstava – svega 15% nositelja je mlađe od 40 godina.
 
Današnja poljoprivreda može biti uspješna i održiva jedino ako se njome bave mladi ljudi koji posjeduju dovoljno znanja, vještina i energije potrebnih za nužne iskorake prema inovativnoj i organiziranijoj proizvodnji.

Stoga je u Institutu za poljoprivredu i turizam pokrenut projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“ kojeg su podržali Grad Poreč i Istarska županija. Cilj projekta je da se na informativan i poticajan, ali nadasve realan način učenicima osmih razreda predstavi važnost poljoprivrednog obrazovanja i mogućnosti zapošljavanja, kao i napredovanja nakon završetka srednje poljoprivredne škole.

Srednja poljoprivredna škola u Poreču upisuje 24 učenika i omogućuje učenicima nastavak školovanja nakon položene Državne mature. U cilju stjecanja novih znanja i iskustava organiziraju se stručni izleti i ekskurzije, kao što su posjet Botaničkom vrtu i izložbi Flora Art u Zagrebu, posjete međunarodnim izložbama i sajmovima u Veroni, Rauscedu i Pordenoneu te sudjelovanje na Gastro danima u Prievidzi u Slovačkoj. U sklopu izvannastavnih aktivnosti djeluje Učenička zadruga Parentino koja djeluje kroz tri sekcije: Mladi vinari, Olea sativa i Uzgoj ljekovitog i začinskog bilja, gdje učenici imaju priliku sudjelovati u proizvodnji vina autohtonih sorata Malvazija istarska i Teran, maslinovog ulja i eteričnog ulja lavande.

Više informacija o ovoj temi kao i iskustva mladih i uspješnih poljoprivrednika koji su završili srednju poljoprivrednu školu u Poreču možete naći na ovom linku.