Izvozna ofenziva

Srpska govedina kreće na tržište Turske

Agrovijesti
Govedina Fotografija: Thinkstock
Prvih 20 tona goveđeg mesa proizvedenog u Srbiji ovih je dana krenulo prema Turskoj. Time je sporazum o slobodnoj trgovini s odobrenom izvoznom kvotom od 5.000 tona godišnje u ovu zemlju počeo i praktično da se realizira.

Prvih 20 tona goveđeg mesa proizvedenog u Srbiji ovih je dana krenulo prema Turskoj. Time je sporazum o slobodnoj trgovini s odobrenom izvoznom kvotom od 5.000 tona godišnje u ovu zemlju počeo i praktično da se realizira. 

Sve pripreme, uključujući i klanje 70 grla obavljene su u klanici "Zlatibor Čajetina" koju su Turci izabrali za realizaciju ovog izuzetno važnog posla za Srbiju, prenose srpski mediji. Tako će se, nakon dugih priprema na tržištu koje ima 70 miljuna stanovnika naći i srpska govedina, za koju se vjeruje da će svojim kvalitetom osvojiti Tursku, a radi se o količinama koje podrazumjevaju svježe, rashlađeno ili smrznuto goveđe, odnosno juneće meso.

Izvor Blica iz Vlade Srbije kaže kako je to izuzetno važan posao za Srbiju i da je država naredila da se ne smiju dogodi propust u njegovoj realizaciji.

"Sve provjere su u ukupnom lancu napravljene. Država je bila uključena čak i u odabir grla koja će krenuti u Tursku. Odabrano ih je 70, koja su zaklana, a njihova ukupna neto težina je 20.400 kilograma. To je prvi turnus koji kreće do Turske i nije preporučljivo da se napravi bilo kakva greška. Napravljene su sve veterinarske provjere, a pijre toga je sanitarna inspekcija pregledala sve pogone klaonice koja je zadužena za realizaciju ovog posla". .

Dnevno bi se klaonici trebalo klati oko 100 grla. Sporazumom o slobodnoj trgovini predviđeno je da se bez carina izvezu i drugi proizvodi, poput sirovog i rafiniranog suncokretovog ulja, ali i suncokretovog sjemena. U tom paketu je i izvoz zrna soje, preparata za ishranu životinja, hrane za pse i mačke".
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje