Ograničenja u trgovini

Srpska industrija ulja traži zabranu izvoza suncokreta u BiH

Agrovijesti
Suncokret Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Vodeće domaće uljare zatražiti će od Vlade Srbije da zabrani izvoz suncokreta ovogodišnjeg roda u Bosnu i Hercegovinu, objavio je portal Agrosmart.

Za četvrtak, 25. kolovoza planiran je sastanak prerađivača s predstavnicima ministarstava trgovine i poljoprivrede, na kojem bi proizvođači ulja trebali iznijeti svoj prijedlog uvođenja ograničenja u trgovini sa BiH, objavio je Agrosmart (www.agrosmart.net), pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, prenosi Beta.

Razlog za nezadovoljstvo prerađivača je to što su otkupljivači iz BiH spremni više platiti suncokret iz Srbije nego domaće uljare, s obzirom da imaju Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, što znači da bez carinskih opterećenja mogu izvoziti ulje na tursko tržište, koje je tamo znatno skuplje nego u BiH.

Agrosmart je naveo da će srpska industrija ulja ove godine izaći sa nepovoljnijim uvjetima otkupa suncokreta nego prošle godine.

Ako bi država odlučila zaista uvesti ograničenje, štitila bi interes prerađivača, a ne poljoprivrednika kojima se, kako sada stvari stoje, servira nepovoljna cijena suncokreta, naveo je taj portal.

Portal podsjeća da nijedna uljara u Srbiji još nije objavila koliko će plaćati suncokret ovogodišnjeg roda.

Tvornica Bimal iz Brčkog je s tvornicom Sunce iz Sombora sklopila ugovor o preradi suncokreta pa bi se u pogonima somborske uljare trebalo preraditi 50 do 100 tisuća tona suncokreta.

Po službenim podacima, u Srbiji je ove godine suncokretom zasijano 202.408 hektara i očekuje se veći prinos od prosječnog.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje