Najam zemlje

Srpska pravoslavna crkva izdaje njive u zakup za 520 eura, a država za 190

Agrovijesti
Zemljište Fotografija: Pixabay
Srpskoj pravoslavnoj crkvi u agrarnoj reformi 1945. i nacionalizaciji 1958. u Srbiji je oduzeto 70.000 hektara oranica. Dosad joj je vraćeno više od polovice - oko 40.000 hektara.

Da crkva bolje gospodari svojim oranicama nego država svojim, pokazuju prve licitacije u Srbiji točnije u općini Zrenjanin na kojima je u zakup izdana zemlja vraćena crkvi u postupku denacionalizacije. 

U mjestu Melencima je prvo crkveni hektar dostigao 505 eura za godinu dana. Letvica je brzo podignuta u Zrenjaninu, gdje je zakup dogurao do nevjerojatnih 520 eura. U mjestu Farkaždinu je zatim zemlja četvrte i pete klase izlicitirana za 410 eura. To je znatno više od cijene koja u katastarskoj općini Zrenjanin važi za zakup državne zemlje, a iznosi od 170 do 190 eura.

Na izdavanje zemlje crkva se odlučila jer nema nikakvih uvjeta da sama organizira obrađivanje oranica, niti samostan u okolici kojima bi ju ustupila, pa se okrenula iznajmljivanju zemlje. 

Bojan Jovanović, pobjednik zrenjaninske licitacije, 75 zakupljenih hektara plaćat će godišnje 39.000 eura, a za pet godina ukupno 195.000 eura. Miroslav Stankov iz Orlovata, za prilično nekvalitetnih 36,5 hektara u Farkaždinu, godišnje će morati  izdvoji skoro 15.000 eura, a ugovor o zakupu sklopio je na tri godine.

Zbog ovih cijena zakupa mnogi poljoprivrednici sumnjičavo vrte glavom. Nedoumicu o isplativnosti, za “Večernje novosti”, je iznio Sreten Gligorijević, agroekonomist, vlasnik zadruge “Zavičaj”. On upozorava na nelogičnost da za crkvu ne važe pravila koja se odnose na licitaciju državnih oranica.

– Za crkveno zemljište, primjerice nije bitno da sudionik licitacije ima prebivalište na teritoriju katastarske općine. Takođe, ne važi ni državno načelo o maksimalnom izdavanju 20 hektara. Crkva je oslobođena PDV-a, pa čudi pristajanje na astronomski zakup.

Mislim da se to može objasniti samo psihološkim faktorom. Željom da se obrađuje što više zemlje, jer sa ovakvim zakupom nema nikakve računice, ističe Gligorijević, podsećajući kako se poljoprivrednici za licitaciju državne zemlje prethodno dogovore kako jedni drugima ne bi bili konkurencija. 

Srpskoj pravoslavnoj crkvi u agrarnoj reformi 1945. i nacionalizaciji 1958. oduzeto je 70.000 hektara oranica. Dosad joj je vraćeno više od polovice, zapravo oko 40.000 hektara. Prema nekim podacima, u restituciji SPC ima pravo na 170.000 hektara, ali papire ima za 70.000.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje