U sivoj zoni veliki broj mlinova i pekara

Srpska Vlada ukinula markice za brašno

Agrovijesti
Brašno Fotografija: Pixabay
Vlada Srbije ukinula je Uredbu o evidencijskim markicama za brašno, koja je usvojena prije 12 godina kao pokušaj suzbijanja sivog tržišta u mlinsko-pekarskoj industriji

Od 1. siječnja iduće godine, proizvođači više neće imati obvezu da na svako pakiranje brašna ističu markice sa hologramom, što je za njih bio godišnji trošak od oko 30 milijuna dinara.

Ovo je također i dio nedavnog dogovora ministra trgovine Rasima Ljajića i makedonskog potpredsjednika vlade Koče Anjuševa da obje države prestanu sa isticanjem markica za brašno, olakšaju međusobnu trgovinu i smanje troškove.

Uredba je doneta 2006. godine na inicijativu mlinara koja su tvrdili da se u ovom sektoru trećini uroda pšenice i brašna, gubio trag, jer nisu bili zavedeni u prodaji. Interesantno je da vlada sada povlači propise upravo pred pritiskom udruženja koja su se zalagala za njihovo uvođenje i čiji predstavnici tvrde da „markice nisu dale očekivane rezultate”, jer je nelegalna prodaja brašna i dalje veliki problem.

Zdravko Šajatović, predsjednik „Žitounije” objašnjava da su markice ljepili i proizvođači iz legalnih tokova i oni iz sive zone, jer im je bilo isplativije to nego da plaćaju ogromne kazne.

Problem je što nije kontroliran promet preko tekućih računa, zbog čega je država i dalje gubila PDV.

– Izostao je drugi korak porezne uprave. Markice su prerasle u ogroman trošak za proizvođače. Također, ni EU ne prihvaća takav način kontrole. Hrvatska je, recimo, morali po ulasku u EU ukinuti takve propise i prijeđi na drugi oblik borbe protiv sivog tržišta – kaže Šajatović.

U sivoj zoni veliki broj mlinova i pekara

Na koji način će se država izboriti sa ovim problemom, budući da u sivoj zoni posluje veliki broj mlinova i pekara, tek će se vidjeti.

Prema analizi europske statistike, od prije nekoliko godina, u ovom sektoru nelegalno radi 30 do 40 posto tvrtki u Srbiji, dok je u državi registrirano oko 300 mlinova i oko 3.000 pekara pa je jasno koliki su razmjeri problema.

– Očekujemo da će se država sada na druge načine morati uhvati u koštac sa prodajom brašna na crno. Problem je što nema dovoljan broj inspektora i što su oni najčešće kontrolirali velike mlinove koji uglavnom rade legalno – ističe Šajatović i dodaje da je suština bila da se kontroliraju mali, obrtni mlinovi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje