Sajmovi

Srpske prehrambene tvrtke u Moskvi dogovorile izvoz za 27 milijuna eura

Agrovijesti
Moskva Fotografija: Pixabay
Na trgovinsku razmjenu Srbije i Rusije u 2015. godini utjecale su oscilacije tečaja rublje. Ukupna vrijednost izvezenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju prošle godine iznosila je 270 milijuna dolara

Prehrambene tvrtke iz Srbije koje su sudjelovale na međunarodnom sajmu prehrane "Prodexpo 2016" u Moskvi dogovorile su izvoz u iznosu od 27,6 milijuna eura, objavila je Privredna komora Srbije (PKS). Sajam je održan početkom veljače, a na njemu je sudjelovalo 2.309 izlagača iz 65 država, a Srbiju je predstavljalo 15 tvrtki.

Izvoz u Rusiju i zemlje Zajednice nezavisnih država dogovorile su tvrtke iz sektora proizvodnje i prerade mesa i mlijeka, voća i povrća, peciva, konditorskih i bezglutenskih proizvoda, alkoholnih pića. Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da je, osim konkretnih poslovnih aranžmana srpskih tvrtki, značajan rezultat ovogodišnjeg "Prodexpa 2016" to što su dogovoreni bilateralni susreti predstavnika ruskih trgovačkih lanaca sa srpskim kompanijama, potencijalnim dobavljačima.
Najavio je da će 11. ožujka u Beogradu biti održan sastanak gospodarstvenika iz Srbije i predstavnika petnaestak ruskih regionalnih i federalnih trgovačkih lanaca. PKS je naglasila kako su na ovom sajmu u Moskvi veliki uspjeh postigla tvrtke Carnex, jedini strani proizvođač (izvan Zajednice nezavisnih država) koji je nagrađen sa dva priznanja.

Na trgovinsku razmjenu Srbije i Rusije u 2015. godini utjecale su oscilacije tečaja rublje. Srpski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na to tržište pao je za 13,3 posto, ali je rast zabilježen u izvozu jabuka za 35 posto, nektarina 122 posto, breskvi 93 posto, trešanja i višanja 27 posto, kao i malina - 90 posto. 

Ukupna vrijednost izvezenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju prošle godine iznosila je 270 milijuna dolara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje