Kontrola hrane

Srpski poljoprivredni inspektori provjerili 865 pekara i zatvorili 23 objekta

Agrovijesti
Pekarstvo Fotografija: Pixabay
Poljoprivredni inspektori obavili su u proteklom razdoblju kontrolu više od 800 pekara i proizvodnih pogona u Srbiji i utvrdili da 30 posto njih nije radilo u skladu s propisima, izjavio je srpski pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

Srpski poljoprivredni inspektori obavili su u proteklom razdoblju kontrolu više od 800 pekara i proizvodnih pogona u Srbiji i utvrdili da 30 posto njih nije radilo u skladu s propisima, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

Zbog toga što pojedini proizvođači kruha i peciva nisu ispunili minimalne higijenske uvjete u svojim pekarama i pogonima zatvorena su 23 objekta, navodi Vujović za Tanjug.

"Izvršili smo kontrolu 865 pekara na teritoriju Srbije kako bi se provjerio rad proizvodnih pogona i kako bi se provjerila kvaliteta i sigurnost proizvoda". Rezultati su, objašnjava, očekivani, jer je kontrola bila planska.

"Išli smo kod subjekata kod kojih su se očekivale nepravilnosti prema procjeni rizika i 30 posto subjekata nije bilo u skladu sa propisima", kaže Vujović.

Najčešće nepravilnosti, dodaje, odnose se na to što proizvođači nisu poštivali sustav sigurnosti hrane temeljene na HACCAP- sustavu. 

U isto vrijeme, navodi, podnijeto je 85 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog utvrđenih nepravilnosti. Na terenu je uzeto 20 uzoraka kako bi se u laboratoriju provjerila kvaliteta i sigurnost proizvoda.

Rezultati su pokazali da su svi proizvodi bili sigurni, a na jednom, deklaracija nije odgovarala proizvodu.

Vujović napominje da su kruh i proizvodi u pekarama u Srbiji sigurni i kvalitetni za upotrebu i da je upravo ova kontrola to potvrdila.

Tamo gde je bilo, dodaje, više nepravilnosti, izdana su privremena rješenja o zabrani proizvodnje dok se nedostaci otklone.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje