Prosvjedi

Srpski proizvođači malina će u petak obustaviti berbu i blokirati hladnjač

Agrovijesti
Maline Fotografija: Pixabay
Srpski proizvođači malina će u petak obustaviti berbu i blokirati hladnjače. Malinari traže da država stane na put monopolistima

Proizvođači malina će u petak, 23. lipnja obustaviti berbu i blokirati hladnjače ako država ne omogući da funkcionira tržište i da otkupna cijena maline bude 220, a ne kao sada 120 dinara po kilogramu, rekao je predsjednik Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

On je agenciji Beta kazao da su prošle godine maline prodavali po 220 do 240 dinara po kilogramu a da je ove godne rod tog voća prepolovljen, ali i cijena.

"Urod maline je i kod nas iu  svijetu manji za gotovo 50 posto zbog vremenskih nepogoda a otkupljivači nude samo 120 dinara za kilogram. To govori da tržište ponude i potražnje ne funkcionira, već da vladaju monopolisti koji se dogovaraju o visini otkupne cijene", rekao je Radović.

Dodao je da je upućen dopis svim nadležnim ministarstvima poljoprivrede, trgovine, financija, kao i carini i predsjedniku države sa zahtjevom da se ispita zašto ne funkcioniraju zakoni ponude i potražnje.

"Tražimo da se utvrdi tko je prošle godine dopustio uvoz malina iz Poljske", rekao je Radović.

Malinari očekuju potvrdu zahtjeva za razgovor s ministrom poljoprivrede i zaštite okoliša Branislavom Nedimović.

Nedimović je jučer rekao da se zbog visoke otkupne cijene proizvodnja malina "progresivno" širi. On je istaknuo da Ministarstvo poljoprivede ne može određivati cijenu malina, ali da može preko inspekcijskih organa i neovisnih tijela "reagirati na terenu".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje