Tržište regije

Srpski proizvodi iz soje osvajaju Aziju i Afriku

Agrovijesti
Victoria grupa - tvornica Sojaprotein Fotografija: Victoria Group
Jedan od tri najveća europska proizvođača soje je Srbija, a Sojaprotein jedan od vodećih prerađivača NON-GMO soje na svjetskoj razini, kažu u Victoria Groupe

Sojaprotein, jedan od najvećih europskih prerađivača genetski nemodificirane soje, danas svoje proizvode izvozi u 53 zemlje širom svijeta. Uz nešto više od 30 europskih zemalja koje su središnje tržište kompanije koja posluje u sastavu Victoria Group, u poslednjih godinu dana prošireno je tržište na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Započeo je izvoz u zemlje Dalekog istoka pa čak i u Meksiko. Sada već redovne isporuke odlaze u Jordan, Egipat, Tunis, Maroko, Južnu Koreju, Filipine, Indoneziju, Vijetnam i druge zemlje azijskog i afričkog kontinenta, objavili su iz Victoria groupe..

- Proizvode iz soje izvozimo na 5 kontinenata, što nas čini jednim od najvećih prerađivača NON-GMO soje na svjetskoj razini. Na svim tim tržištima veliki je izazov zadovoljiti specifične zahtjeve kupaca, ali i uvijek odgovoriti na hitne narudžbe. Zaista smo među malobrojnim proizvođačima u svijetu s ovako širokom paletom proizvoda, kako za prehrambenu i farmaceutsku industriju tako i za ishranu životinja. Srbija ima dugu i uspješnu tradiciju u proizvodnji soje i, uz Ukrajinu i Italiju, najveći je europski proizvođač ove uljarice. To nam u startu daje dobru poziciju, a uspješan plasman u izvozu dugujemotome što prerađujemo isključivo genetski nemodificiranu soju i što su naši proizvodi certificirani prema standardima koji to i garantiraju, kao što su IP NON-GMO i Dunav Soja, izjavio je Nikola Vujačić, izvršni direktor i direktor operacija u Viktorija grupi.

Dodaje kako Sojaprotein stalno dobiva nove kupce iz europskih i izvaneuropskih zemalja. Švicarski Nestle i njemački Bayer su neka od javnosti dobro poznatih imena, ali tu su i drugi svjetski giganti.

Sojaprotein preko 90 posto troškova plaća u Srbiji, a u strukturi prihoda preko 60 posto dolazi iz izvoza. Ovakav obim izvoza omogućava Sojaproteinu da iz godine u godinu bude jedan od najvećih neto izvoznika. 

Victoria Group je prema podacima Ministarstva financija Republike Srbije i Uprave carina među 15 najvećih izvoznika Srbije, a ovaj rezultat čini još većim činjenica da su njene tvrtke Sojaprotein i Victoriaoil među najvećim pojedinačnim neto izvoznicima i u samom vrhu u izvozu prehrambenog sektora.

U prva četiri mjeseca ove godine Victoria Group je na inozemnom tržištu uprihodila 48 milijuna eura. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje