Žetva

Srpski ratari traže za pšenicu 1,09 kuna plus PDV i najavljuju proteste

Agrovijesti
Žetva pšenice Fotografija: Pixabay
Srpski poljoprivrednici se žale na nedovoljnu suradnju s Ministarstvom poljoprivrede i traže partnerski odnos s državom

Nezavisna udruga poljoprivrednika Srbije (NAPS) traži da cijena pšenice ovogodišnjeg roda bude 18 dinara za kilogram (oko 1,09 kuna) plus PDV, a u slučaju da otkupljivači ponude manje, kao što se najavljuje, biće održani prosvjedi.

Poljoprivrednici okupljeni u ovom, kako kažu, najvećem i najznačajnijem udruženju u Srbiji, očekuju bolju suradnju s Ministarstvom poljoprivrede i pomoć države, ako kupci ne odgovore njihovim zahtjevima. Prethodnog vikenda NAP Srbije je održao sjednicu na kojoj je iznio zahtjeve.

-Prošle godine pšenica je krenula sa otkupnom cijenom od 16,50 dinara i imali smo rekordan urod. Ove godine u poljima imamo manje zasijano pšenice nego prethodne. Procjenjuje se da će urod biti prepolovljen u odnosu na prošlu godinu. Ako sada znamo koji će rod biti ove godine, možemo izračunati i proizvođačku cijenu pšenice, koja iznosi 20 dinara po kilogramu - ukazali su na sastanku.

Otkupljivači su krenuli s pritiscima na tržište i pripremom poljoprivrednika da prihvate malu ponuđenu cijenu. Tako najavljuju da u Srbiji ima zaliha, da na svjetskom tržištu ima sve više pšenice, navodi NAPS.

Ocijenjeno je da zbog nedovoljne suradnje Ministarstva poljoprivrede s poljoprivrednicima, teško proizvođači mogu opstati u ovakvoj tržišnoj utakmici.

Na sastanku UO Nezavisne Asocijacije poljoprivrednika Srbije, koji je održan ovog vikenda u Pančevu donesena je jednoglasna odluka da poljoprivredna udruga i njeni članovi u sastavu NAP Srbije, traže od otkupljivača da prije vršidbe izađu sa otkupnom cijenom pšenice od 18 dinara plus PDV.

Ako se bude nastavilo s tržišnim manipulacijama NAP Srbije iskazaće svoje nezadovoljstvo prosvjedima. Da ne bi došlo do toga, tražimo od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine da napravimo partnerski odnos i nađemo rješenje, kao i prethodnih godina, navode u NAPS-u. 
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje