Zatvorski biznis

Srpski zatvorenici prodaju kornišone Nijemcima

Agrovijesti
Krastavci Fotografija: Pixabay
Kornišoni su bili zasađeni na 4.500 hektara zemljišta, a cijeli urod otkupljuje tvrtka "Carl Kuhne", koja je više od 300 godina jedna od vodećih u Njemačkoj u proizvodnji i preradi povrtlarskih kultura.

Osuđenici Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica, tijekom ljeta bilo su angažirani na uzgoju i berbi kornišona. Nakon izdržane kazne, oni koji su zainteresirani, mogu aplicirati i za dobivanje opreme vrijedne 2.500 eura, koja je potrebna za opremanje 20 ari pod kornišonima. 

Gotovo 70 osuđenika Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica, tijekom ljeta bilo je angažirano na uzgoju i berbi kornišona. Ovih dana, cijeli posao se privodi kraju, a nadležni su više nego zadovoljni kako je sve proteklo, budući da se u projekt prvi put ušlo ove godine, pišu Večernje novosti.

Kornišoni su bili zasađeni na 4,5 hektara zemljišta, a cijeli urod otkupljuje tvrtka "Carl Kuhne", koja je više od 300 godina jedna od vodećih u Njemačkoj u proizvodnji i preradi povrtlarskih kultura. Interesantno je da će dvojici osuđenika, nakon što izdrže kazne, biti omogućeno da na svojim imanjima uzgajaju kornišona, koje će plasirati ovoj njemačkoj tvrtki.

Aleksandar Alimpić, ravnatelj Kazneno-popravnog zavoda "Sremska Mitrovica", ističe da je cilj projekta, koji je napravljen uz podršku Uprave za izvršenje kaznenih sankcija Ministarstva pravde, da se kroz razvoj radnih navika kod osuđenika i direktno uključivanje u proizvodnju kornišona uporabom resursa KPZ steknu praktična znanja iz ovog sektora. Za to, kako naglašava, bili su zaduženi agroinžinjeri.

- Nakon izdržane kazne, oni koji su zainteresirani, mogu aplicirati i za dobivanje opreme vrijedne 2.500 eura, koja je potrebna za opremanje 20 ari - objašnjava Alimpić. - Uzgojem kornišona na toj površini može se u prosjeku zaraditi 400 eura mjesečno. 

Sugovornik Večernjih novosti navodi da proizvodnjom kornišona na zemljištu KPZ dnevno zarade od 1.000 do 2.400 eura, ovisno od berbe, kao i od klase. Cijena po kilogramu za prvu klasu je 80 centi. Sav novac koji se na taj način zaradi ide u proračunska sredstva koja se troše za potrebe Zavoda. Kad se bude završio posao oko kornišona, krenut će uzgoj paprika.

Osuđenici se bave povrtlarstvom, voćarstvom, stočarstvom

KPZ ima 800 hektara obradivog zemljišta, od čega je 6,5 hektara pod voćem. Uz to bave se uzgojem svinja, kojih ima oko 800, zatim, tu je i 250 grla stoke, od čega su 100 muzne krave koje dnevno daju i do 2.000 litara mlijeka. Čitavu količinu otkupljuje "Imlek". Posebno mjesto rezervirano je za ergelu, koja ima 38 konja, među kojima su i tri ponija. Uz ergelu nedavno je osnovana i škola jahanja.

U ovom zatvoru zatvorenici se mogu školovati za posao varioca, bravara, stolara, Strugari, tapetari, imaju mogućnost da se obuče i u tiskari. Sa 20 poduzeća potpisan je ugovor o poslovnoj suradnji i kod kojih pojedini osuđenici rade. Nakon što odsluže kaznu, neki od njih tamo dobivaju stalni posao.

KPZ Sremska Mitrovica inicirao je i održavanje Sajma domaće poljoprivredne mehanizacije, koji će biti održan 2. i 3. rujna. Od tog dana, na platou preko puta zgrade zatvora bit će stalna izložbena postavka, gdje će svi zainteresirani moći isprobati i kupiti mehanizaciju koja se pravi u ovom Zavodu.

- Na Sajmu će biti popusti i do 15 posto na naše proizvode - kaže Aleksandar Alimpić. - Proizvodimo više vrsta prikolica, kao i srednje tešku i tešku drljaču. Bazirali smo se na onu mehanizaciju koja je nužna za ovo naše područje. U ovoj godini već smo prodali 126 prikolica, od toga najviše su kupili Mađari. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje